Kars Belediyesi tarihi (1920-1970)
The history Of Kars Municipal (1920-1970)
  1. Tez No: 302965
  2. Yazar: HAZİNE DOĞUALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kars Belediyesi, Belediyecilik, 1930 Tarihli Belediye Kanunu, Belediye Başkanı, Belediyecilik Faaliyetleri
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Osmanlı Devleti'nde merkezi sistemin gücü ekseninde binası olmayan ama kuralları ile işleyen bir belediyecilik sistemi vardı. Kanunnameler ile sistemleşen bu kurumun başında ise bugünkü belediye başkanlarının görevini üstlenen kadı vardı. Ancak bu durum Tanzimat reformları ile değişime uğradı. Belediyecilik, Tanzimat öncesinde şehir yönetimi adı altında gerçekleştirilirken, Tanzimat sonrasında çıkarılan nizamnamelerle gerçekleştirildi. Milli mücadele sonrasında kazanılan zafer gerçekleştirilen inkılâplarla taçlandırılmış ve yeni bir yapılanmaya gidildi. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ülkenin yeniden imarı ve halkın ihtiyaçlarının karşılanması için belediye teşkilatları yeniden oluşturuldu. Cumhuriyet dönemi gelindiğinde ise belediyecilik faaliyetlerinin temelini 1930 tarihli 1580 sayılı belediye kanunu oluşturdu. Bu kanun doğrultusunda başta Kars Belediyesi olmak üzere ülkedeki tüm belediyeler şekillendi. 1920 yılında kuaılan Kars Belediyesi savaştan yeni çıkan bir ülkenin diğer belediyeleri ile aynı kaderi paylaşan bir belediyedir. Bu nedenle çalışmaları sınırlı olan Kars Belediyesi ancak 1930'lu yıllara gelindiğinde şekillenebilmiş ve kuruluşundan itibaren ilk elli yıllık süreçte on üç belediye başkanı değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, there was a municipal system which didn't have a construction in the axis of the power of the central system but worked with its rules. There was khadi who undertook the duty of the current mayor at the beginning of that institution which was systematized with the kanunnames. However that situation varied with the Tanzimat reforms. Before the Tanzimat, while the municipality was materialized under the name of the city administration, after the Tanzimat it was materialized with the regulations which were produced. The victory which was won after the National Struggle was crowned with the revolutions and a new structuring was started. With the declaration of the Republic,the municipal organizations were constituted again for the econstruction of the country and the needs of the public. In the Republic period, the 1930 dated, the 1580 numbered municipal law constituted the basis of the municipal activities. Firstly Kars and then all the other municipalities were formed in the country with that law. Kars municipality which was established in 1920 is a municipality which shares the same fate with the other municipalities of a country which has left from the war recently. So, Kars municipality whose works were restricted was hardly able to form itself in the 1930s. The activities of Kars municipality which had thirteen mayors in the first fifty years even hasn't reached the wanted level today since its establishment.KEYWORDS: Kars Municipality, Municipality, The Municipal Law (1930), Mayor, Municipal Activities.