Çalışma ilişkilerinde kültürel hegemonya: Konya Organize Sanayi Bölgesi örneği
Cultural hegemony on labour relations: The case of Konya Organized Industry Area
- Tez No: 303005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: SMF, flexibility, informal networks, religious conservatism, cultural hegemony
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Konya Organize Sanayi'de yürütülen saha araştırmasına dayanan bu çalışmada, kültürel hegemonya yoluyla sağlanan denetimin çalışma ilişkilerindeki bir görünümü incelenmiştir. Özel olarak küçük ve orta boy işletmelerdeki işçi-işveren ilişkilerine odaklanan araştırmada Anadolu sermayesine emek gücü sağlayan emekçi kesimin tabiiyetini açıklamak hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, çalışmada, dindarmuhafazakârlığın, esnek birikim rejiminin ve enformel ilişki ağlarının kültürel hegemonyanın işleyişindeki rolü ve tabi olmanın popüler mantığını oluşturan hegemonik kültürün meşruiyet çerçevesinin ne olduğu sorgulanmıştır. Konya Organize Sanayi'deki çalışma yaşamının göreneksel örüntülerini çözümleyen bu araştırma, Konya'daki işçi sınıfı kültürüne ampirik bir bakış olarak nitelendirilebilir.Anahtar Kavramlar: KOBİ, esneklik, enformel ilişki ağları, dindar muhafazakârlık, kültürel hegemonya
Özet (Çeviri)
In this study based on field research carried out in Konya Organized Industry Area, an appearance of the controlling through cultural hegemony on working relationships has been analyzed. Especially focused on the employer-employee relationships in small and medium sized firms, in this research it is aimed that to explain the allegiance to the people's who obtain labour in Anatolian capital. In this direction, in the research, the flexible accumulation of religious conservatism and the networks of informal relations, the role of mechanism of cultural hegemony's operation and the things which construct the popular depend of boundaries of hegemonic culture's legality had cross-examined. The research which analysis conventional patterns in Konya Organized Industry work life, can be defined as an empirical view of the working class in Konya.