İlköğretim I. kademe veli memnuniyetinin sağlanmasında yöneticinin etkisi
The effect of parent I. stage primary administrator to ensure the satisfaction
  1. Tez No: 303061
  2. Yazar: GÜLCAN YETEN
  3. Danışmanlar: PROF. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli İyileştirme ve Geliştirme, Veli Memnuniyeti, Yönetici Yeterlilikleri, İlköğretim, Continuous Improvement And Development, Parents? Pleasure, Managers? Adequacy, primary education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın ana amacı İlköğretim I.Kademe veli memnuniyetinin sağlanmasında yöneticinin etkisinin belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla; öğrenci velilerinin okuldan memnuniyet derecelerinin belirlenmesinde yöneticilerin tutumunun etkisinin olup olmadığına cevap aranmış ve böylece Veli Memnuniyetinin sağlanmasında yöneticinin etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve veriler dikkatle incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2011?2012 Eğitim öğretim yılında İstanbul Beyoğlu İlçesinde bulunan okulların ilköğretim 4.ve 5.sınıf öğrenci velileri oluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan anketten yararlanılmış ve anketten elde edilen verilerin güvenilirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlılıkları(Cronbach Alpha Katsayıları) hesaplanmıştır.Araştırmaya katılan velilerin kişisel özelliklerinin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Veli Memnuniyetinin sağlanmasında yöneticinin etkisinin belirlenmesi amacıyla deneklere yöneltilen 35 adet ifadede araştırmaya dahil edilen grubun görüş farklılıklarının test edilmesi için Bağımsız Grup T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak ta Scheffe Testi ve Tamhane's T2 uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda;1.Veliler; cinsiyet, yaş eğitim durumu, okuldan aldığı hizmet süresi değişkenlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.2.İlköğretim I. Kademe Velilerinin; İlköğretim I.Kademe veli memnuniyetinin sağlanmasında yöneticinin etkisini ölçmeye yönelik ifadelere verdikleri cevapların toplam aritmetik ortalamasının ise X=3.23 ?Çoğu Zaman? düzeyinde olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to define the effect of manager providing the pleasure of parents belong the 1st step of elementary education. With this purpose; in defining the degrees of school pleasure of parents, it is studied if there is an effect of manager attitudes or not. Consequently, the effect of manager is inquired to provide the pleasure of parents. In this study, the sources and the data related to the inquired subject are closely examinedThe working group of this research consists of the parents belong to the 4th and 5th classes of elementary schools in Beyoglu in Istanbul within the period of 2011-2012 education semester. To collect data, survey which is made up by researcher is profited and consistency is calculated with the SPSS program ( Cronbach Alpha Coefficients) for reliability of data.Frequency and percentage calculations are done to solve the personal characteristics of parents. To provide the pleasure of parents with the aim of defining the effect of manager, to test the different opinions of the group inserted to the research, 35 expressions are presented to tested people. For this analyze with One-Way Variance Analysis and Independent Group T Test and Scheffe Test as collateral Post Hoc Technique are applied and results are evaluated.As a result of analysis;1- According to the parameters of sex, age, educational background, service period from school, in the answers of parents significant differences has appeared.2- To measure the effect of manager the arithmetic average of answers of parents who belong to the 1st step of elementary education is most of time 3,23 level.