İlköğretim okul yöneticilerinin okul sağlığına etkisinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Kahramanmaraş ili Merkez ilçe örneği
Investigation of elementary school principals of school health effects of several variables: Kahramanmaraş Central district of sample
- Tez No: 303060
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Okul Sağlığı, Okul Yöneticileri, School Health, School Directors
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacıilköğretim okullarında yönetici pozisyonundaki eğitimcilerin okul sağlığına etkisinin, öğretmen algılarına göre belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla: incelenen konuya ilişkin öğretmen algılarının, çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediği aranmıştır. Bu araştırmada konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu, 2010?2011 Eğitim-Öğretim yılında Kahramanmaraş İli Merkez ilçede bulunan ilköğretim okullarında görevli öğretmenleroluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında Akbaba (2007) tarafından geliştirilen ölçekten yaralanılmıştır. Anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır.Araştırmaya katılan grupların kişisel özellikleri ile ilgili verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Okul yöneticilerinin okul sağlığına ilişkin öğretmen algılarının belirlenmesi amacıyla deneklere 35 adet ifadede görüşleri sorulmuş ve aranılan görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup T Testi ileTek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda, öğretmenlerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem, branş, bulunduğu okuldaki görev süresi ve öğrenci nüfusuna göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this project is to enhance the overall health of primary educational institutions by examining and valuing the varying perceptions of educational directors. Therefore, the research, sources and factual data used herein have been carefully examined.This study group is consised of primary school teachers who have worked in Kahramanmaras from the year 2010-2011. The scanning method was used in this research. The data gathered was made possible by a scale system developed by Akbaba in 2007. The reliability and consistency of the statistical data collected was then assessed with the SPSS program (Cronbach Alpha Coefficients).The personal characteristics of group participants have been classified according to a frequency and percentage system. In order to test their differential views thirty-five individual statements were collected from each group participant. The independent group was subjected to the ?T test? with ?One-Way Analysis of Variance (ANOVA)? and ?Scheffe Test? as a supplementary Post Hoc Technique.The results of this analysis show that there are considerable differences in group participants according to their gender, age, educational background, professional seniority, branch, term of office in school and student population.