Kent kültürünün plastik sanatlara etkisi
Effect of urban culture on plastic arts
- Tez No: 303083
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: City, Culture, Plastic Arts, Artistic Interventions, Painting, Architecture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Plastik sanatlar, kentlerin oluşum sürecinde toplumsal yapılanmaya ve kültüre ayna tutmaktadır. Özellikle sanayileşme sonrası kentlerde toplumsal değişim, küreselleşme ve kapitalizm kent kültürünü de derinden etkilemiştir. Kentlerdeki bu kültürel değişim, yaşayış biçimleri ve düşünce yapıları, plastik sanatlar aracılığı ile yansıtılmakta, kalıcı ve somut hale gelebilmektedir.Sanatsal değeri olan mimari yapılar, kentsel alan içinde bulunduğu dönemin yaşam şekli ve düşünce tarzı hakkında fikir vermekle birlikte, zaman içinde değişen içerik ve işlev, dışavurumcu bir yaklaşım ile kullanıldığında kentin kimliğini oluşturabilmekte ve diğer plastik sanatçılar tarafından konu edilerek karşılıklı etkileşim sağlanmaktadır.Kamusal mekanlarda yapılan sanat eserleri ve etkinlikler, kentlerde yaşayanlar tarafından sürekli etkileşim halindedir, bu durum sanatsal ürünü ortaya koyarken birtakım kriterleri de beraberinde getirmeyi gerektirmektedir. Dönemler içinde sürekli değişiklik gösteren sanatsal müdahaleler, kentin fiziksel ve sosyal kimliğini temsil ettiği gibi, protest bir yaklaşım olarak da kendini kente yansıtabilmektedir.Birçok sanatçı, yaşadığı çevre olan kenti ve kent yaşamını konu alan resimler yaparak kent, kültür sanat etkileşimine örnek olur. Resim, plastik sanatların en temel ve yalın bir dalı olarak kent kültürü hakkında dönemlere göre ışık tutar. Resim heykel ve mimari kendi içinde etkileşim halinde iken, burada ele alınan kent kültürü plastik sanata nasıl yansıdığı ve hangi dili kullandığı ayırımıdır.Bu çalışma plastik sanatlar açısından kent kültürünün önemini vurgulamak ve sanatçının yaşadığı çevreyi ondan aldığı birikimle yansıttığı ve karşılıklı etkileşim bağlamında ele alınmıştır. Bu etkileşim aynı zamanda birbirine yol göstermekte ve fikir vermektedir. Yöntem olarak seçilen kapsamlı kaynak taramasının yanında sanatçıların ve akademisyenlerin kişisel görüşler ve değerlendirmeleri de kullanılmıştır.Anahtar Kelimeler; Kent, Kültür, Plastik Sanatlar, Resim, Mimari
Özet (Çeviri)
Plastic arts, social structure and culture of cities in the process of formation holds the mirror. Post-industrial cities, especially in social change, globalization and capitalism, he was deeply influenced the culture of the city. This cultural change in the cities, life styles and structures of thought, reflected through the plastic arts, can come make a lasting and tangible.The artistic value of the architecture of the period in which the urban lifestyle and way of thinking about the idea of research, but the content and function is changing over time, with expressionistic approach used by the city's identity, generates, and other topics of mutual interaction is provided by plastic artists.Works of art in public places, and events, by those who live in cities are in constant interaction, it requires bringing together the artistic product, revealing a number of criteria. Showing the artistic interventions in periods of continuous change, as represented by the city's physical and social identity, as an approach to the protest in the city itself in its products.Many artists, living environment by painting the city and the urban life of the city, culture, art, interaction is a model. Picture, plastic arts, the most basic and simple about the culture of the city as a branch of the amount of light compared to previous periods. While in the case of interaction with their painting and sculpture and architecture, plastic art, urban culture, how you dealt with and which reflected the distinction between the language used.In this study highlight the importance of culture in the city in terms of the plastic arts and the artist's living environment, and it reflects the accumulation is discussed in the context of mutual interaction. This interaction is also guided by each other and give an idea. As well as a comprehensive resource screening method is chosen as the personal opinions of artists and scholars, and reviews were also used.