Meme kanserli hastalarda tedavi öncesi ve sonrası total antioksidan kapasite, eser elementler ve lipit peroksidasyonu
The levels of total antioxidant capacity trace elemenets and lipit peroxidation in breast cancer patients before and after therapy
  1. Tez No: 303114
  2. Yazar: AYŞEGÜL TOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK GÜLYAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Total antioksidan kapasite, total oksidan kapasite, eser elementler, lipit peroksidasyonu, meme kanseri, Total antioxidant capacity, total oxidant capacity, trace elements, lipid peroxidation, breast cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada meme kanserli hastalarda radyoterapi, kemoterapi tedavisi öncesi ve tedavisi sonrası total antioksidan-oksidan kapasite, eser elementler, lipit peroksidasyonu düzeyleri arasındaki ilişki ve bunların tedavi sürecindeki rolünü belirlemeyi amaçladık.Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisinde ya da Medikal Onkolojide meme kanseri tanısı konularak opere edilmiş radyoterapi ve kemoterapi tedavisi almamış 38 kadın hastadan, aynı hasta grubundan tedavi sonrası izlenerek 20 kadın hastanın tedavi sonrası ve 30 sağlıklı kontrol grubundan kan örnekleri alındı.Serumda total antioksidan kapasite, total oksidan kapasite, düzeyleri ticari kit yardımıyla spektrofotometrik yöntemle saptandı. Oksidatif stres indeksi total oksidan kapasitesinin total antioksidan kapasiteye oranlanmasıyla bulundu. Plazmada lipit peroksidasyonu spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Serumda eser element düzeyleri atomik absorbsiyon spektrofotometresi kullanılarak ölçüldü.Meme kanserli tedavi öncesi grup, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, total oksidan kapasite, malondialdehit düzeyi, oksidatif stres indeksi, bakır, çinko düzeyleri yüksek, total antioksidan düşük, demir değerleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Meme kanserli tedavi öncesi hasta grubu, tedavi sonrası hasta grubu ile karşılaştırıldığında, total oksidan kapasite, oksidatif stres indeksi, bakır, çinko yüksek, malondialdehit düzeyi düşük, total antioksidan kapasite ve demir düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Tedavi sonrası hasta grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında total antioksidan kapasitesi düşük, total oksidan kapasitesi, oksidatif stres indeksi, bakır yüksek, malondialdehit çinko, demir arasındaki fark bulunamadı.Sonuç olarak meme kanserli hastaların tedavi öncesi ve sonrası belirlediğimiz bu parametreler üzerinde oluşan değişimlerin izlenmesi tedavi sürecine katkı sağlayabilir. Hastalara uygulanan kemoterapi ve radyoterapi meme kanserli hastaları tedavi etmesinin yanı sıra bir miktar oksidatif strese neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we have aimed to determine the relationship between the levels of total antioxidant-oxidant capacity, trace elements and lipid peroxidation before and after treatment with radiation therapy and chemotherapy in breast cancer patients and to determine their role in the treatment process.In this study, blood samples were drawn from 38 women diagnosed as breast cancer but no received any radiotherapy and chemotherapy treatment and 20 women in the same patient group after the treatment in the Deparment of Radiation Oncology or Medical Oncology at Faculty of Medicine, Trakya University, and from 30 healthy women in the control group.The total antioxidant and total antioxidant capacity levels in the Serum were determined by spectrophotometric method by using a commercial kit. Oxidative stress index was found with the proportion of the total oxidant capacity to the total antioxidant capacity. Lipid peroxidation in plasma was measured by spectrophotometric method. Trace element levels in serum were measured by using atomic absorption spectrometry.When the group before the treatment with breast cancer was compared to the control group, it was seen that the total oxidant capacity, oxidative stress index, copper, zinc levels were high and lipid peroxidation was low and a meaningful difference between the total antioxidant capacity and iron levels couldn?t be found. After the treatment when the patient group was compared to the control group, it was clear that the total antioxidant capacity was low and the total oxidant capacity, oxidative stress index and copper were high and the difference between lipid peroxidation, zinc and iron couldn?t be found.As a result, before and after the health care process of breast cancer patients watching the changings on the parameters that we have stated can provide an assistance to the health care process. Chemotherapy and radiotherapy treats patients in breast cancer as well as, it causes some oxidative stress.