Meme kanserli hastalarda paklitakselin karaciğerde oluşturduğu değişikliklerin shear wave elastografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of liver changes induced by paclitaxel in breast cancer patients with shear wave elastography
  1. Tez No: 928251
  2. Yazar: MUSTAFA KONAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİME PELİN KAVAK, UZMAN SÜMEYYA DURAN KAYMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Paklitaksel, meme kanseri, karaciğer fibrozisi, shear wave elastografi, Paclitaxel, breast cancer, hepatic fibrosis, shear wave elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Meme kanserli hastalarda paklitaksel tedavisinin karaciğerde oluşturduğu değişikliklerin shear wave elastografi (SWE) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanan çalışmamıza, etik kurul onayı alındıktan sonra, Temmuz 2024 – Ocak 2025 tarihleri arasında, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde meme kanseri nedeniyle takip edilen ve 12 doz paklitaksel tedavisi başlanan 54 hasta dahil edildi. Hastaların 12 haftalık paklitaksel tedavisi başlanmadan önce ve tedavisi bittikten sonra yazılı bilgilendirilmiş onamları alınıp shear wave elastografi (SWE) ile karaciğer parankim sertlik değerleri ölçüldü. B-mod ultrasonografi ile hepatosteatoz derecelendirmesi ve karaciğer boyut ölçümleri yapıldı. Hastaların hastane elektronik arşiv sisteminden elde edilen hemogram ve serum biyokimya değerlerini içeren, SWE inceleme tarihine en yakın zamanlı laboratuvar verileri kaydedildi. Karaciğer SWE ölçümleri, hepatosteatoz, karaciğer boyutu ve laboratuvar verileri arasında korelasyon olup olmadığı ve bu verilerde tedavi sonrası oluşan değişiklikler araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil olan meme kanseri tanısı almış ve paklitaksel tedavisi alan 54 kadın hastanın yaş ortalaması 54.5 idi (35-79). Hastaların SWE ile değerlendirilen karaciğer elastografi değerleri paklitaksel tedavisi öncesi ortalama 4.65 kPa, tedavi sonrası ortalama 6.52 kPa ölçülmüş olup karaciğer doku sertliğinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (p0.05). Tedavi sonrası, hastaların laboratuvar verilerinden ALT, AST, total bilirubin ve direkt bilirubin değerlerinde tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (sırasıyla p0.05). Sonuç: Paklitaksel, düşük dozlarda antifibrotik etkileri olmasına rağmen kanser tedavisinde, yüksek dozlarda kullanıldığında karaciğer parankim sertliğinde artışa yol açabilir. Paklitakselin kullanımında görülen karaciğer doku sertliği artışının patogenezi ve reversibl olup olmadığı araştırmaya açık konulardır. SWE yöntemi başta karaciğer olmak üzere birçok organ parankiminde fibrozisi değerlendirmek için etkili ve noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olarak öne çıkmaktadır. SWE yönteminin yaygınlaşarak sonografik incelemenin önemli bir parçası olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the changes in the liver caused by paclitaxel treatment in breast cancer patients using shear wave elastography (SWE). Methods: Our study, planned as a prospective and descriptive research, included 54 patients who were followed up for breast cancer and started 12 doses of paclitaxel treatment at Ankara Etlik City Hospital Medical Oncology Clinic between July 2024 and January 2025, after receiving ethics committee approval. Before starting the 12-week paclitaxel treatment and after its completion, written informed consent was obtained from the patients, and liver parenchymal stiffness values were measured using shear wave elastography (SWE). Hepatosteatosis grading and liver size measurements were performed with B-mode ultrasonography (US). Laboratory data obtained from the hospital electronic archive system, including hemogram and serum biochemistry values, closest to the SWE examination date were recorded. Correlation between liver SWE measurements, hepatosteatosis, liver size and laboratory data, and changes in these data after treatment were investigated. Results: The study included 54 female patients diagnosed with breast cancer and treated with paclitaxel, with a mean age of 54.5 years (range: 35-79). The liver elasticity values assessed by SWE were measured as an average of 4.65 kPa before treatment and 6.52 kPa after treatment, showing a statistically significant increase in liver stiffness (p0.05). Post-treatment laboratory results revealed statistically significant increases in ALT, AST, total bilirubin, and direct bilirubin levels compared to pre-treatment values (p0.05). Conclusion: Although paclitaxel has antifibrotic effects at low doses, it may lead to an increase in liver parenchymal stiffness when used in cancer treatment. The pathogenesis of the increase in liver tissue stiffness associated with paclitaxel use and whether it is reversible remain topics open to investigation. SWE is highlighted as an effective and noninvasive imaging method for evaluating fibrosis in various organ parenchyma, particularly the liver. It is anticipated that SWE will become an integral part of sonographic examinations as its use becomes more widespread.