Açık kalp cerrahisinde akut normovolemik hemodilüsyonun hemodinamiklere etkisi
The effects of acute normovolemic hemodilution on hemodynamics in open hearth surgery
- Tez No: 303145
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KANBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: KABG cerrahisi, akut normovolemik hemodilüsyon, hemodinamik parametreler, CABG surgery, acute normovolemic hemodilution, hemodynamic parameters
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Açık kalp cerrahisi mikrosirkulatuar ve hemodinamik değişimlerin yaşandığı bir cerrahidir. Koroner Arter Bypass Greft (KABG) cerrahisi boyunca hemodinamik veriler cerrahinin safhaları ve hastanın preoperatif ve perioperatif klinik durumuna göre değişiklik göstermektedir. Özellikle KPB kullanılarak yapılan cerrahilerde ısı, koagulasyon değişiklikleri yanında KPB' nin kendisi de hemodilüsyon yaparak mikrosirkülasyonu etkilemektedir. Akut normovolemik hemodilüsyon hastanın anestezi indüksiyonundan hemen önce veya sonra venöz veya arteriyel yoldan kan alınırken aynı anda normovolemi sağlamak amacıyla kristaloid veya kolloid gibi kan içermeyen aselüler solüsyonlar ile volüm replase edilmesi ve gerekli kanın hastaya tekrar geri verilmesidir. ANH yöntemi KABG cerrahisi sırasında hipoterminin vizkoziteyi arttırıcı etkisini azaltmakta ve Bypass sırasında düşük kan akımı hızında yeterli doku perfüzyonu sağlamada etkin olmaktadır. ANH yönteminin açık kalp cerrahisinde hemodinamiklere etkisi üzerine araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı açık kalp cerrahisinde gelişen hemodinamik değişimleri, ANH' nın hemodinamik değişimlere etksini araştırmaktır. Lokal etik kurul onayı ve hasta onamı alındıktan sonra KABG uygulanacak 22 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar ANH uygulanan ANH grubu ve uygulanmayan kontrol grubu olarak isimlendirilen iki gruba ayrıldı. İndüksiyon sonrası, KPB öncesi, KPB sırası, operasyon sonrası ve postop. 24. saatte hemodinamik parametreler (KH, OAB, SVB, CO, PCWP, CI), labaratuar parametreleri (Htc, Laktat, K, Hb) değerlendirildi. Hemodinamik parametreler incelendiğinde SAB `nin kontrol grubunda; KPB öncesi ve operasyon sonunda kontrol grubu içinde indüksiyon sonu ile karşılaştırarak anlamlı olarak düşük olduğu belirlendi. Oysa ANH grubunda indüksiyon sonu, pompa öncesi, operasyon sonu ve postop. 24. saatteki verileri arasında anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıktı. Her iki grup arasında da anlamlı bir fark bulunmadı. Anh uygulayarak cerrahinin KPB öncesi ve operasyon sonu dönemlerinde daha stabil bir SAB sağladığı söylenebilir. DAB ve OAB'nın ANH grubunda operasyon sonu döneminde anlamlı olarak düşük olduğu belirlendi. ANH ve kontrol grupları arasındaki karşılaştırmada ise anlamlı bir fark gözlenmedi. SVB, CO, PCWP, CI değerleri her iki grup içinde ve gruplar arasında anlamlı fark göstermedi. Bu da bize ANH'nın hemodinamikler üzerine olumsuz bie etkisinin olmadığını düşündürmektedir. Labaratuvar parametreleri değerlendirildiğinde, ANH grubunda, KPB öncesi, KPB sırası, operasyon sonu ve postop. 24. saatte anlamlı bir düşüş olduğu belirlendi. Bunun da hemodilusyonun etkisi olduğu açıktır. Kontrol grubunda da KPB sırası ve operasyon sonu Htc değerlerinde anlamlı bir düşüş olduğu belirlendi. Her iki grup arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmadı. Benzer şekilde Hb değerleri incelendiğinde her iki grupta da KPB öncesi, KPB sırası, operasyon sonu değerlerinde indüksiyon sonu ile karşılaştırıldığında anlamlı düşüşler belirlendi. Her iki grup arasında anlamlı bir fark olmaması bu tablonun ANH'a bağlı olmadığını düşündürmektedir. Sonuç olarak ANH ve kontrol grubu karşılaştırıldığında açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda ANH'nın hemodinamiklere negatif bir etkisi olmadığını kontrol grubu ile karşılaştırmamızda anlamlı bir fark bulunmaması ile anlayabiliyoruz. ANH `nın laboratuar parametreleri üzerine etkisi konusunda oluşan anlamlı düşüşlerin, kontrol grubu ile karşılaştırdığımızda anlamlı bir fark olmaması ile; ANH'nın laboratuar parametreleri üzerine negatif bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Bu düşüşler 24. saatte normal değerlerine yaklaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Open heart surgery is a surgery that has microsirkulatuar and hemodynamic changes. Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery patients during the preoperative and perioperative hemodynamic data and clinical phases of surgery varies according to the state. In particular surgeries using CPB temperature, coagulation changes, as well as CPB's influence microcirculation by hemodilution itself. Acute normovolemic hemodilution immediately before or after induction of anesthesia in patients with venous or arterial blood when crystalloid or colloid in order to ensure at the same time as the blood does not contain normovolemi acellular solution and be replaced with the volume of blood required to give back to the patient. Hypothermia during CABG surgery to reduce the effect of viscosity-enhancing method of ANH and low blood flow rate during bypass is effective in providing adequate tissue perfusion. ANH method is limited research on the impact of hemodynamics in open heart surgery. The purpose of this study was to develop open-heart surgery, hemodynamic changes, the effects of ANH to investigate the hemodynamic changes. The local ethics committee approval and patient consent, 22 patients were recruited to be applied after CABG. Not applied to the ANH group and ANH patients in the control group were divided into two groups named. After induction, before CPB, CPB sequence, post-operatively and postoperatively 24th hour hemodynamic parameters (HR, MAP, CVP, CO, PCWP, CI), laboratory parameters (Hct, lactate, K, Hb) were evaluated. Hemodynamic parameters were investigated SAB 's in the control group, CPB in the control group before and at the end of the operation by the end of induction is determined by comparing the significantly lower. However, the end of induction ANH group, the pump before the end of the operation and postoperatively. 24th hour datas was no significant difference appeared between them. There was also no significant difference between the two groups. Operation before the end of CPB and surgery ANH applying SAB provides a more stable periods can be said. DAB and OAB ANH group was significantly lower in the period were the end of the operation. Comparison between the ANH and control groups was no significant difference was observed. CVP, CO, PCWP, and CI values in both groups did not differ significantly between the groups. This didn?t suggest that ANH had no negative effects on hemodynamics. Laboratory parameters evaluated, ANH group, the pre-CPB, CPB respectively, the end of the operation and postoperatively 24th hour determined to be a significant decline in hours. It is clear that the effect of hemodilution. The order and the operation at the end of CPB in the control group, a significant decrease in Hct was determined to be. No significant difference between the two groups did not appear. Similarly, analysis of Hb values in both groups before CPB, CPB respectively, significant decreases compared with the end of induction was determined at the end of the operation. Lack of a significant difference between the two groups suggests that this condition is not connected to ANH. As a result, the control group compared with ANH and ANH' s hemodynamics in patients undergoing open-heart surgery is not an adverse effect on our Comparison with the control group by the lack of a significant difference can understand. ANH 's impact on laboratory parameters, significant reductions of about, with no significant difference compared with the control group; ANH? s a negative effect on laboratory parameters, we can say that. These declines 24 per hour is approaching normal values.