Çocuklarda genel anestezi altında oftalmik muayene öncesi premedikasyonda ketamin ve midazolam kullanımının karşılaştırılması
Comparison of usage of ketamine and midazolam for premedication before ophthalmic examination under general anesthesia in children
  1. Tez No: 303146
  2. Yazar: DİLEK AKÇAKAYA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Göz cerrahisi, premedikasyon, ketamin, midazolam, göz içi basınç
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Göz cerrahisinde anestezik yaklaşım cerrahinin başarısını etkilemektedir. Özellikle küçük çocuklarda göz muayenelerinin genel anestezi altında yapılması tercih edilir. Anestezik yaklaşımda genellikle göz içi basınca minimal etkisi olan veya basıncı etkilemeyen ilaçlar tercih edilir.Ketamin, NMDA (N-Metil D-Aspartat) reseptörlerinin nonkompetetif antagonistidir. Çok uzun zamandır çocukların ağrılı işlemlerinde analjezi ve sedasyon amacıyla premedikasyonda kullanılmaktadır. Midazolam, imidazobenzodiazepin grubunun bir türevidir, sedatif, hipnotik, anksiyolitik ve antikonvülzan özelliklere sahiptir.Bu çalışmamızda genel anestezi altında muayene yapılacak olan retinoblastom tanısı veya şüphesi olan çocuklarda ketamin ile midazolam premedikasyonunun etkinliğini, ve göz içi basıncına olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya etik kurul onayı alındıkta sonra Hacettepe Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı'nda genel anestezi altında muayene yapılan 0- 7 yaş (84 ay) arası 100 çocuk dahil edildi. Çalışma randomize ve prospektif olarak yapıldı. Her hasta preoperatif olarak değerlendirilip ailesinden bilgilendirilmiş onamları alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (grup K) premedikasyon amacıyla işlemden 10dakika önce 5 mg/kg ketamin ve 0,01 mg/kg atropin karışımı, ikinci gruba (grup M) midazolam 0,15 mg /kg intramusküler verilmiş ve her iki gruptaki hastaların operasyon odasına girişteki ajitasyon varlığı, sevofluran indüksiyonu ihtiyacı, damaryolu takarken tepkisi, sekresyon, taşikardi, bulantı-kusma, halusinasyon varlığı, blefarosta tepkisi, kriyoterapi ve lazer kullanıldıysa bunlara tepkisi, ek doz ihtiyacı ve intraoperatif komplikasyon varlığı (spazm, sekresyon tıkacı, hipokapni, taşikardi, bradikardi, alerji, döküntü, anaflaksi vb.) kaydedilip iki grup arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Ayrıca tüm hastaların göz içi basınçları aynı cerrah tarafından ölçülerek karşılaştırılmıştır.Ketamin grubundaki çocuklarda belirgin derecede daha az ajitasyon ve aileden ayrılma anksiyetesi görülmüş ve ek anestezik ihtiyacı midazolam grubuna göre düşük bulunmuştur. İntraoperatif ve postoperatif komplikasyon varlığı, aile ve cerrah memnuniyeti bakımından ise her iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca ketamin grubunda göz içi basınçları midazolam grubuna göre minimal yüksek ölçülmüş ancak normal sınırlarda kalmıştır. Postoperatif derlenme bakımından her iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır.Bütün bu sonuçlar bize oftalmik cerrahi uygulanacak çocuklarda ketaminin güvenli, etkili, hızlı ve kolay bir premedikasyon yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In ophtalmic surgery, anesthetic method can affect success of surgery. Especially in little children, ophthalmic examinations go under general anesthesia. In anesthetic management drugs, which have no or minimal affect on intraocular pressure, usually use.Ketamine is noncompetitive antagonist of NMDA (N- methyl D aspartat) receptors. It has been used for analgesia and sedation at painful processes of children. Midazolam is an imidazobenzodiazepine and has sedative, hypnotic, anxiolytic and anticonvulsant effects.In this study, we compared the efficancy of ketamine and midazolam premedications and their effects on intraocular pressure in children who are suspected of retinoblastoma and having eye examination under general anesthesia.After ethical committee consent, one hundred children patient between 0-7 years old, who had general anesthesia at Hacettepe University Department of Anesthesiology and Reanimation, were included at the study. The study was prospective and randomized. We assessed every patient and took informed consent form their parents. Patients are divided into two groups. In the first group, for premedication we applied 5 mg/kg ketamine and also 0.01 mg/kg atropine 10 min before surgery. In the second group (M group), 0.15 mg/kg midazolam i.m. was used for premedication. Patients were examined for agitation before they were taken to the operation room. Need of sevoflurane induction, recitation to the intravenous line, secretion, tachycardia, nausea, vomiting, existence of hallucination, response for kriyotherapy and laser if used, need of additional dose, intraoperative complication (spasm, secretion plug, hypnocapnia, bradicardia, tachycardia, rush, anaphylaxis) difference between two groups are compared. Also, intraocular pressures of all patients are measured by the same surgeon.Children in ketamine group have less agitation and separation anxiety obviously and need of additional anesthetic is found less. There was no difference about existence of intraoperative and postoperative complication between two groups. Also, intraocular pressure was measured high in ketamine group compared to midazolam group, but the pressure was in normal ranges. There was not any difference in postoperative recovery.All these results show us that ketamine is safe, effective, useful and rapid drug for premedication in children who will go under ophthalmic surgery.Key Words : Ophtalmic surgery, premedication, ketamine, midazolam