Broiler entegrasyonunda salmonella kontrol programı
Salmonella control program in broiler integration
  1. Tez No: 303166
  2. Yazar: NİHAN SOYLU BUĞDAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, entegrasyon, izolasyon, kontrol, Salmonella, Broiler, control, integration, isolation, Salmonella
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada broiler entegrasyon birimlerinde Salmonella sıklığının, serotiplerinin veüretim birimlerinde bulaşma kaynaklarının belirlenmesi amaçlandı.Broiler damızlık kümesler, kuluçkahane, yem üretim birimini, broiler kümesleri,kesimhane ve rendering biriminden olmak üzere toplam 51 532 materyal incelendi. Bumateryallerden Salmonella izolasyonunda, civciv organ materyallerinden direkt kanlıagara ekim, su örneklerinden filtrasyon ve diğer materyallerden ise ISO 6579 yöntemikullanıldı.Çalışmada elde edilen bulgulara göre damızlık biriminde pozitiflik belirlenmemişancak sırası ile kuluçkahane (%0,04), yem üretim birimi (%0,64), broiler kümesler(%2,79), kesimhane (%22,14) ve rendering (%2,4) birimlerinde Salmonella spp.izolasyonu gerçekleştirildi.Serotiplendirmede dominant serotip S. Infantis (%57,6) bulundu. İzole edilen diğerserotipler ise sırası ile S. Mbandaka (%14,6), S. Senftenberg (%7,1), S. Virchow (%5,6),S. Kentucky (%5), S. Bongor (%4,7), S. Tennessee (%4), S. Meleagridis (%1,4), S. Carrau(%0,7), S. Worthington (%0,4), S. Agona (%0,38), S. Liverpool (%0,08), S. Bredeney(%0,08), S. Livingstone (%0,08), S. Brandenburg (%0,04), S. Cerro (%0,04), S.Manhattan (%0,04), S. Newport (%0,04), S. Bovismorbificans (%0,04) olarak belirlendi.Yapılan çalışma bulgularına göre, Salmonella pozitifliğinin kesimhaneörneklerinde yüksek çıkması, bu ünitede özellikle çapraz bulaşmanın önlenmesiningerekliliği belirlendi. Sonuç olarak, broiler sürülerde Salmonella kontrolününuygulanmasının insan sağlığı açısından önemi ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
In this study, the aimed to determine the incidence, serotypes and the contaminationsources of Salmonella in production units of broiler integration.The total 51 532 material has been viewed from broiler breeders farms, hatchery,feed manufacturing unit, broiler farms, slaughterhouse and rendering unit. The blood agarused for chicks? organs, filtration used for water samples and the ISO 6579 method usedfor the other materials in isolation of Salmonella.According to the findings of our study, there wasn?t find any positive in breedersunit but Salmonella spp. Isolation was performed in hatchery (0.04%), feed productionunit (0.64%), broiler farms (2.79%), slaughterhouse (22.14%) and rendering (% 2.4)units.The S. Infantis (57.6%) was found the dominant serotype in serotyping. Theother isolated serotypes respectively S. Mbandaka (14.6%), S. Senftenberg (7.1%), S.Virchow (5.6%), S. Kentucky (% 5), S. Bongor (4.7%), S. Tennessee (4%), S.Meleagridis (1.4%), S. Carrau (0.7%), S. Worthington (0.4%), S. Agona (% 0.38), S.Liverpool (0.08%), S. Bredeney (0.08%), S. Livingstone (0.08%), S. Brandenburg (%0.04), S. Cerro (% 0.04), S. Manhattan (% 0.04), S. Newport (% 0.04), S.Bovismorbificans (% 0.04).According to the findings of the study, the high Salmonella positivity inslaughterhouse samples, identified the need for prevention of cross contamination in thisunit. As a result, the implementation of the control of Salmonella in broiler flocks werefound that importance for human health.