Kan bankası donörlerinden alınan kanlarda toksik metal ve iz element düzeyleri
Toxic metal and essential element levels in blood obtained from volunter blood donors
- Tez No: 303180
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Atomik Absorbsiyon, Bakır, Çinko, Demir, Kadmiyum, Kan bankası, Kurşun, Blood donors, Cadmium, Copper, Iron, Lead, Zinc
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, toksikolojik önemi olan ve çevrede yaygın olarak bulunan kadmiyum ve kurşun gibi metaller ile demir, çinko ve bakır gibi esansiyel elementlerin kan bankası donörlerinin kanlarındaki düzeyinin belirlenmesidir.Ankara Hastanesi Kan merkezine bağış yapan 211 erkek donörün kan metal düzeyi toksik metaller olan kadmiyum ve kurşun düzeyini belirlemek için Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometresi, bakır ve çinko iz elementleri için Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrometresi kullanılarak belirlenmiştir.Mevcut çalışmada kanda analizi yapılan çinko, bakır, demir, kurşun ve kadmiyumun konsantrasyonları sırası ile 4,84±0,79 ppm, 1,09±0,20 ppm, 476,54±42,4 ppm, 25,13±1,24 ppb, 1,27± 0,87 ppb olarak belirlenmiştir.İlk olarak, metallerin birbirleriyle veya yaş, tütün kullanımı, beden kitle indeksi gibi parametrelerle olan ilişkilerini belirlemek için hangi istatistiksel hipotezin seçileceğine karar vermek adına metal seviyelerinin normal dağılım gösterip göstermediği test edildi. Örnek sayısı otuzdan fazla olduğu için verilere uygun olan Kolmogrov-Smirnov testi uygulandı. Kolmogrov-Smirnov testi sonucunda, Zn ve Cu metallerinin normal olarak dağıldığı gözlendi(p> 0.05), fakat Pb, Cd ve Fe metalleri normal dağılım göstermediler (p 0.05) zıt olarak logFe normal dağılım göstermemiştir (p0,05). İstatistiksel açıdan diğer anlamlı bir fark ise kan-Cd seviyeleri ile tütün kullanma alışkanlığı ve beden kitle indeksi arasında gözlenmiştir(p0,05).Zn, Cu, LogPb, LogCd ve LogFe seviyeleri ile kan beyaz kan hücreleri (wbc), hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc) ve platelet (Plt) değerleri arasındaki istatistiksel ilişkiyi değerlendirme için de one-way ANOVA testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler uygulanırken, wbc, Hb, Htc ve Plt değerleri ikişer gruba ayrılmıştır. Beyaz kan hücreleri (wbc) için, 10x103/?l'den ve 10x103/?l'den fazla; hemoglobin (Hb) için 15 g/dL'den fazla ve than 15 g/dL'den az ; hematoktrik (Htc) için, 50%'den az ve 50%'den fazla; platellet (Plt) için, 160.000'den az ve 160.000'den fazla şeklinde gruplar oluşturulmuştur. Metal seviyeleri ile wbc değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Fe düzeyleri ile Hb değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunurken (p0.05). Kan-Pb ve kan-Fe düzeyleri ile Htc değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunurken (p0.05). Kan-Pb düzeyleri ile Plt değerleri arasında anlı bir farklılım bulunurken, (p0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of most abundant metals like cadmium and lead which have toxicological importance and trace elements; iron, zinc and copper in blood of donors.Trace elements and toxic metal levels were determined in the blood of the Ankara Hastanesi Blood Centre 211 male donors. Lead and cadmium toxic metals were analayzed by Graphite Furnace Atomic Absorbtion Spectrometry, iron, copper and zinc trace elements were analyzed by Flame Atomic Absorbtion Spectrometry.The mean levels of Zn, Pb, Fe, Cu and Cd in the blood samples were 4,84±0,79 ppm, 1,09±0,20 ppm, 476,54±42,4 ppm, 25,13±1,24 ppb and 1,27± 0,87 ppb, respectively.Firstly, it was tested the measured metal levels whether they showed a normal distribution in order to decide which statistical hypothesis testing would be held to determine whether there was a relationship between metal levels and other parameters such as age, cigarette smoking and body mass index (BMI). Kolmogrov-Smirnov test for the appropriateness of the data were used because of the sample size was greater than 30. As a result of Kolmogrov-Smirnov test, it was observed that Zn ve Cu metal values were normally distributed (p> 0.05), but Pb, Cd and Fe metals were not in a normal distributed values (p 0.05),whereas logFe did not show a normal distribution (p 0,05). A statistically significant difference was also found between the level of Cd and BMI as well as cigarette smoking (p0,05).The statistical relationship between Zn, Cu, LogPb, LogCd and LogFe levels and white blood cell (wbc), hemoglobin (Hb), hematocrit (Htc) and platelet (Plt) values in the blood was also assessed with one-way ANOVA test. While the statistical analysis, wbc, Hb, Htc and Plt values were divided into two groups. For wbc, lower than 10x103/?l and higher than 10x103/?l; for Hb, lower than 15 g/dL and higher than 15 g/dL; for Htc, lower than 50%and higher than 50%; for Plt, lower than 160.000 and higher than 160.000. No significant association was observed between metal levels and wbc values (p>0.05). A significant difference was found between Fe levels and Hb value (p0.05). While there was a statistically significant difference between Pb and Fe levels and Htc value in the blood (p0.05). It was found a significant association between Pb level and Plt value (p0.05).The relationship between Zn, Cu, LogPb, LogCd and LogFe metal levels in the blood was also assessed with correlation analysis. As a result of this analysis, a strong and linear relationship was found between Zn and Fe metals (p0,05).
Benzer Tezler
- Kan bankası donörlerinde izohemaglutinin titreleri: İstanbul Tıp Fakültesi deneyimi
The isohemagglutinin titers of blood bank donors: the experience of İstanbul Faculty Of Medicine
DİDEM SOYDEMİR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2015
Hematolojiİstanbul ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZEYNEP KARAKAŞ
- Kan donörlerinde leptospira seroprevalansının elisa yöntemi ile araştırılması
Investigation of the seroprevalence of leptospira in blood donors by elisa
ZEYNEP ÖZGE NACAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
MikrobiyolojiGaziantep ÜniversitesiTıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FAHRİYE EKŞİ
- Kan bankası donörlerinde tekrarlayan sifiliz pozitifliğinin değerlendirilmesi
An evaluation of recurrent syphilis positivity in blood bank donors
İLKNUR EBRU AKYÜZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
MikrobiyolojiDokuz Eylül ÜniversitesiMikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. Ö. ALPAY ÖZBEK
PROF. DR. Y. HAKAN ABACIOĞLU
- Türkiye'deki sağlıklı kan bankası donörlerinde çölyak hastalığı prevelansı
The prevalence of celiac disease in healthy blood donors in Turkey
RENGİN ELSÜRER
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2003
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıHacettepe Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF.DR. GONCA TATAR
PROF.DR. HALİS ŞİMŞEK