Hızlı periton eşitleme testi ile standart periton eşitleme testi uygulamalarının periton geçirgenliğine ve hasta memnuniyetine etkisi
The impact of fast peritoneal equilibrium test and standard peritoneal equilibrium test applications on peritoneal permeability and patient satisfaction
  1. Tez No: 303211
  2. Yazar: EYLEM TOPBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBEYAZ CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Periton Eşitleme Testi, Hızlı Periton Eşitleme Testi, Hasta Memnuniyeti, Periton Geçirgenliği, Periton Diyalizi, Standard Peritoneal Equilibrium Test, Fast Peritoneal Equilibrium Test, Patient Satisfaction, Peritoneal Permeability, Peritoneal Dialysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Standart PET ve Hızlı PET işlemleri periton diyalizi uygulanan hastalarda periton geçirgenliğinin uzun süreli izlenmesini ve diyaliz reçetesinin planlanması sağlamaktadır. Yapılan çalışmalar Hızlı PET'in hasta ve hemşireye zaman tasarrufu sağladığını göstermiştir. Bu doğrultuda bu çalışma; Hızlı PET ile Standart PET uygulamalarının periton geçirgenliğine etkisini belirlemek, bu test yöntemlerinden hastaların memnuniyet düzeylerinin ne derece etkilendiğini saptamak ve memnuniyet düzeyini etkileyen faktörleri belirlenmek amacıyla deneysel olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Bu araştırma 11.01.2010-25.03.2010 tarihleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Periton Diyaliz Ünitesinde on beşer kişilik iki grup hasta ile çaprazlama yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Birinci gruba ilk hafta Hızlı PET, ikinci hafta Standart PET uygulaması; ikinci gruba ise önce Standart PET, takiben Hızlı PET uygulaması yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Hasta Tanılama Formu, PET Kayıt Formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen PET Memnuniyet Ölçeği (PETMÖ) kullanıldı. Periton geçirgenliğinin değerlendirilmesinde PD Adequest (Baxter Healthcare, Deerfield, USA) ve çalışmanın istatistiksel analizinde SPSS 17.0 bilgisayar programları kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi tanımlayıcı istatistikler ve non-parametrik testler ile gerçekleştirildi. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlilik çalışması Varimax, Rotated Component Matrix yöntemi kullanılarak yapıldı. Yaş ortalaması 47,3±10,3 olan hastaların, her iki test yönteminde periton geçirgenliklerinin benzer, hasta memnuniyetlerinin ise Hızlı PET işleminde daha fazla olduğu ve bir sonraki PET tercihlerini de Hızlı PET olarak yaptıkları saptandı. Kişisel ve hastalığa özgü özelliklerden hiçbiri memnuniyeti etkilemezken sadece işlemin kendisinin memnuniyet ile ilişkili olduğu bulundu. Sonuç olarak Hızlı PET'in gerek periton geçirgenliğini değerlendirme gerek hasta memnuniyetinin yüksek olması nedeniyle periton geçirgenliğinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Standard PET and Fast PET procedures allow for the long term monitoring of peritoneal permeability and the planning of dialysis prescription in patients taking peritoneal dialysis. The studies conducted have demonstrated that Fast PET saves time for the patient and the nurse. Accordingly, this study has been planned and conducted experimentally in order to determine the impact of Fast PET and Standard PET applications on peritoneal permeability, to identify the extent to which these test methods affect the satisfaction levels of the patients and to determine the factors which affect the satisfaction level. This research was conducted in the Peritoneal Dialysis Units of Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital and T.R. Ministry of Health Okmeydanı Training and Research Hospital between the dates 01.11.2010 and 03.25.2010 on two groups of fifteen patients each by using cross-over method. The first group took Fast PET application during the first week and Standard PET application during the second week while the second group took Standard PET first followed by Fast PET application. Patient Diagnosis Form, PET Record Form, and PET Satisfaction Scale (PETSS) developed by the researcher were used in the evaluation of the data. The computer program PD Adequest (Baxter Healthcare, Deerfield, USA) was used in the evaluation of peritoneal permeability and SPSS 17.0 was used in the statistical analysis of the study. Descriptive statistics and non-parametrical tests were used in the evaluation of data. The validity and reliability study of the scale was performed by Varimax, Rotated Component Matrix method. It was determined that the patients with an average age of 47.3±10.3 had similar peritoneal permeability in both of the test methods; patient satisfaction levels were higher in Fast PET procedure; and the next PET preference of the patients was Fast PET. It was found that while none of the individual or illness-specific characteristics had an impact on satisfaction, only the procedure itself was related to satisfaction. As a result, Fast PET was determined to be an appropriate method to be used in evaluating peritoneal permeability due to its high capacity of evaluating peritoneal permeability and high levels of patient satisfaction.