Tam ve kısmi dişsiz hastalarda geleneksel protezler ve implant destekli protezlerin ağız sağlığı yaşam kalitesine ve genel sağlık yaşam kalitesine olan etkileri
Impact of conventional and ımplant-supported prosthesis on oral health-related and general quality of life in total and partial edentulous patients
  1. Tez No: 303233
  2. Yazar: ONUR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM AK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, Yaşam Kalitesi, OHİP-14, OHQoL-UK, SF-36, Dental İmplant, Quality of Health, OHİP-14, OHQoL-UK, SF-36
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanların zaman içinde ağız sağlığının değişmesiyle hayat kaliteleri etkilenmektedir. Total dişsiz hastalarda çiğneme yetersizliği, konuşma zorluğu, ağrı, memnuniyetsizlik, retansiyon ve stabilitenin yetersiz gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Alt çene tam dişsizlik vakalarında konvensiyonel protetik tedavinin istenen düzeyde başarılı olamaması, bu olgularda oral implant uygulamalarının yaygınlaşması sonucunu doğurmuştur. Yaşam kalitesi; bireylerin memnuniyet ve memnuniyetsizliklerine bağlı olarak kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesidir. Bu çalışmanın amacı kısmi ve tam dişsiz hastalarda dental implant destekli ve geleneksel protetik tedavilerin ağız sağlığı yaşam kalitesi ve genel sağlık yaşam kalitesine etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Her grupta toplam 29 hasta olan implant destekli hareketli protez, implant destekli sabit protez, geleneksel tam protez ve geleneksel parsiyel protez çalışma gruplarına tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere OHIP-14, OHQoL-UK VE SF-36 anketleri uygulanarak ağız yaşam ve genel yaşam kaliteleri değerlendirildi. İmplant destekli protetik tedavi yapılacak gruplara toplam 134 adet Astra Tech firmasına ait implant uygulaması yapıldı. Çalışmamızın analizi One-way Anova, Tukey HDS, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Paired Sample t testleri ve Wilcoxon işaret testi kullanıldı. Yapılan tüm protetik tedavilerin ağız yaşam kalitesi üzerine olumlu katkı sağladığı ve bunlar içinde implant destekli hareketli protez grubunun istatistiksel açıdan en anlamlı grup olduğu saptandı. Alt çene dişsiz sonlanan arklarda OHIP-14 ve OHQoL-UK anketlerinin tedavi öncesi ve sonrası puan ortalamaları incelendiğinde en düşük değerlerin implant destekli sabit protez grubunda görüldü. Ağız sağlığı yaşam kalitesinin iyileştirilmesiyle birlikte genel sağlığın da olumlu yönde etkilendiği görüldü. Eksik diş sayısı, eğitim seviyesi ve gelir düzeyinin hayat kalitesi üzere etkisi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
People?s quality of life is affected by the changes in their oral health along time. In the case of total edentulous inability to chew, complication in speech, pain and discontent are among the common problems that are faced. The fact that conventional prosthetic treatment has had a low degree of efficiency in total edentulous patients in the mandible, has given rise to the prevalence of oral implant applications. Quality of life is characterized in terms of the degree to which individuals feel good about themselves. The purpose of this study is to analyze and compare the impacts of conventional prosthetic treatment methods and dental implant-supported prosthesis on oral health-related and general quality of life in partial and total edentulous patients. Groups, consisting of 29 implant supported fixed prosthesis, implant supported removable prosthesis, conventional total and partial prosthesis patients in total, were applied OHIP-14, OHQoL-UK and SF-36 surveys before and after the treatment, their oral health and general health quality of life were analyzed. A total number of 134 implants, provided by Astra Tech, were utilized in implant supported prosthetic treatment groups. In our analysis, One-way Anova, Tukey HDS, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Paired sample T and Wilcoxon signed-rank tests were used. Positive impacts of all the prosthetic treatments, conducted in our study, on patients oral health were determined and implant supported removable prosthetis group appeared statistically as the most meaningfull amoung other groups. In cases of edentulous mandible, the analysis of OHIP-14 and OHQoL-UK surveys, applied before and after treatment, pointed out that the lowest value belonged to the implant supported fixed prosthesis group. Our study also found out the positive influences of improved oral health-related quality of life on general health. The number of missing tooth, level of education and level of income were identified as influential varibles on patients quality of life.