Nedeni bilinmeyen mental retardasyonda subtelomerik mikrodelesyon varlığının fluoresans in situ hibridizasyon yöntemi ile araştırılması
The investigation of presence of subtelomeric microdeletion in unknown mental retardation using by fluorescence in situ hybridization technique.
- Tez No: 303246
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Mental Retardasyon, Subtelomer, FISH, Kromozom Anomalisi, Telomer, Mental retardation, Subtelomere, FISH, Chromosomal abnormalities
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Mental Retardasyon (MR)'un bilinen nedenleri olarak %3-34 oranında yapısal/sayısal kromozom anomalileri, %8 tek gen hastalıkları, %7 çevresel faktörler, %22 multifaktöriyel kalıtım sorumlu tutulmakta olup, nedeni bilinmeyen MR'un oranı ise %54 kadardır. MR etiyolojisine yönelik çalışmalar, kromozomların subtelomerik bölgelerinde işlevsel aktif genlerin bulunması, farklı kromozomlarda yüksek oranda dizi benzerliği ile sık çaprazlamaya uğraması ve rekombinasyonların sık gözlenmesi nedeniyle özellikle bu bölgelere yoğunlaşmıştır. Bu bölgelerdeki yeniden düzenlenmeler bant kalıplarının özgün olmaması, 3-5 Mb'ın altında olmaları nedeniyle klasik bantlama yöntemleriyle tespit edilemezler. Bunun için subtelomerik bölgelere özgün problar FISH tekniği kullanılarak yapılan çalışmalarda; ağır MR'da %7,4 hafif MR'da %0,5 oranında subtelomerik delesyon gözlenmekte olup, sıklık genel olarak %1-25 arasında değişen geniş bir yelpaze göstermektedir. Bu çalışmanın amacı nedeni bilinmeyen MR'a eşlik eden intrauterin gelişme geriliği, postnatal büyüme geriliği, nöromotor gelişme geriliği, minor ve/veya majör anomali varlığında olguların subtelomerik değişimler açısından FISH yöntemi ile araştırılmasıdır. Bu amaçla GTG bant tekniği ile normal kromozom yapısına sahip, tek gen hastalığı tanısı almamış, Frajil X sendromu dışlanmış 20 olguda subtelomerik FISH uygulaması yapılmış, hastaların hiçbirinde subtelomerik değişim saptanmamıştır. Sonuç olarak 20 hastalık çalışma grubumuzda subtelomerik delesyon bulamamamız, ülkemizde yapılan ve hasta sayısı 130 ve 30 olan iki çalışmada bulunan %2,3 ve %3.3 delesyon oranlarına benzemektedir. Hasta sayısı arttırıldığında delesyon bulma ihtimalimiz artabilir ancak bu kadar düşük oran için çok pahalı olan bu yöntemin bu hasta grubunda uygulanıp uygulanmaması konusunda iyi düşünüp karar verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The known causes of mental retardation (MR) ratio of %3-34 structural/ numerical chromosomal abnormalities, single gene disorders 8%, 7% of environmental factors, 22% being held responsible for multifactorial inheritance and the mental retardation of unknown cause is rate of 54%. MR studies on the etiology, functional regions of active genes in the chromosomes subtelomer, the presence of a high number of different chromosomes, with the frequent crossing of similarity, and suffered frequent observation of recombination in these regions because of the concentrated. Rearrangements in these regions is not unique band patterns, 3-5 MB in size because they are under the classical banding methods can not be determined.By applying the FISH technique using probes specific for this region subtelomer studies; severe MR 0.5% to 7.4% in mild MR subtelomeric deletion was observed, the frequency shows a broad spectrum ranging from 1-25% in general.The aim of the study MR accompanying idiopathic intrauterine growth retardation, postnatal growth retardation, neuromotor developmental delay, minor anomalies to investigate the presence of cases with subtelomeric FISH analysis in terms of changes. For this purpose, the normal chromosome structure with GTG band technique, without diagnosis of single gene disease and fragile X syndrome, subtelomeric FISH application of 20 cases were excluded, none of the patients did subtelomeric exchange. As a result, 20 patients in our study group couldn?t find subtelomeric deletions, made in our country and the number of patients in two studies, 130 and from 30 to 2.3% and 3.3% rates, similar to the deletion. Finding would be that deletion may increase the number of patients is increased but the rate is so low that this method is very expensive to implement the risk in this patient group should be decided on the best thinking.