Mental retardasyon ile birlikte seyreden epilepsi vakalarının konvansiyonel ve moleküler sitogenetik tekniklerle incelenmesi
Investigation of mental retardation with together viewer epilepsy cases with conventional and molecular cytogenetics techniques
  1. Tez No: 361480
  2. Yazar: ABDULLAH ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsy, Mental retardation, Subtelomeric regions, FISH, MLPA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Epilepsi nöbeti; beyni etkileyen çeşitli nedenlere bağlı olarak, bir grup beyin hücresinin anormal boşalımı sonucu ortaya çıkan bilinç, motor ve duyusal belirtiler olarak tanımlanabilir. Epilepsi nörolojik hastalıklar içerisinde en sık görülen üçüncü hastalıktır. Türkiye?de veriler tam olarak bilinmese de 700.000 epilepsi hastası olduğu kabul edilmektedir. Epilepsili olguların yarısının nedeni bilinmemektedir. Nedeni bilinmeyen bu grubun genetik sebeplerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Epilepside görülen genetik değişiklikler içinde yaygın kromozom bozuklukları da bulunmaktadır. Özellikle dengesiz otozomal kromozom azalışları görülmektedir. Merkezi sinir sisteminin anatomo fonksiyonel zayıflaması hemen hemen tüm kromozom anormalliklerine sebep olabilmektedir. Bu duruma çoğu kez gelişimsel gecikme ve mental gerilik eşlik etmektedir. Yapılan araştırmalarda kromozom 20?nin p ve q subtelomer bölgeleri, kromozom 14 ün q kolunun terminal bölgesi, kromozom 6q terminal delesyon sendromu ve kromozom 1p36 delesyon sendromu ile epilepsinin ilişkili olduğu düşünülmektedir. Burada terminal delesyonlar, farklı kırık noktaları ve çeşitli büyüklükte interstitial delesyonlar olabilir. Konvansiyonel sitogenetik metot ve teknikler buradaki farklı yeniden düzenlenmeleri ortaya çıkaramayabilir. Bu nedenle çoğu olguda moleküler sitogenetik ve moleküler yöntemlerle kromozomal değişikliklerin incelenmesi gerekli olmaktadır. Yapılan FISH çalışması ile tüm hastalarda normal sonuç elde edildi. MLPA yöntemi ile 19 hastadan 4? ünde kopya sayısı değişikliği tespit edildi. 1 hastada FRG1 geninde kazanım, 3 hastada da UCKL1 geninde kazanım görüldü. Literatür taramalarında FRG1 geninin epilepsi ve mental retardasyonla ilişkisi gösterilirken UCKL1 geninin herhangi bir ilişkisi olmadığı bildirilmektedir. Yapılan bu çalışmanın daha ileri moleküler ve moleküler sitogenetik çalışmalara kaynaklık edeceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Epilepsi, Mental retardasyon, Subtelomerik bölgeler, FISH, MLPA
Özet (Çeviri)
Epileptic attack is defined as conscious, motor, and sensory symptoms caused by abnormal discharge of a group of brain cells due to various reasons affecting the brain. Epilepsy is the third most common disease among neurologic diseases. Even the data for Turkey is not well-known; the expected number is 700000 patients. The group of patients unknown cause with the is thought to be related with genetic abnormalities. Especially, unbalanced autosomal chromosomal lost is common. Central Nervous System nonautonomous functional weakness is observed most of the patients with chromosomal abnormalities. This case commonly occurs together with developmental delay and mental retardation. Novel researches revealed that chromosome 20p and 20q subtelomeric regions, chromosome 14q terminal region, chromosome 6q terminal deletion syndrome and chromosome 1p36 deletion syndrome may be related. Terminal deletions, different break points and various indels may be included in these abnormalities. Conventional cytogenetic methods and techniques may not unravel those rearrangements. Thus, many cases with chromosomal alterations are needed to be investigated by molecular cytogenetic techniques. FISH study showed that all patients were normal. Using MLPA method, copy number variations were detected in 4 out of 19 patients. Gain of function was shown in FRG1 gene of 1 patient, and in UCKL1 gene of 3 patients. Literature search has shown that FRG1 gene is associated with epilepsy and mental retardation, however, no such association has been reported for UCKL1 gene. We think that this study will help further molecular and molecular cytogenetic research in the field.,