İn vitro fertilizasyon proinflamatuar faktörler ve lipit peroksidasyonu
İn vitro fertilization proinflamatory factors and lipid peroxidation
  1. Tez No: 303319
  2. Yazar: FERDAĞ YILDIZFER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORKİDE DONMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: In vitro fertilization, proinflammatory factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnfertilite fertil dönemdeki bireylerin yaklaşık % 10-15'ini ilgilendiren klinik bir problemdir. İn vitro fertilizasyon (IVF) klasik yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlere özgü yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Bu çalışmada lipit hidroperoksitleri (LPO) ve bazı proenflamatuvar faktörlerin IVF uygulamalarına ilişkin başarı oranları üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Yirmialtı fertil (Grup1) ile 26 infertil kadından IVF tedavisi öncesinde (Grup 2) ve sonrasında (Grup 3) toplanan toplam 78 serum örneği analiz edildi. Tümör nekroz faktörü-? (TNF-?), leptin, leptin reseptörü, rezistin, yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP), interlökin-6 (IL-6) düzeyleri ELISA, EIA ile, LPO düzeyleri ise spektrofotometrik yöntem ile tayin edildi. İstatistiksel analizler için SPSS kullanıldı.TNF-?, rezistin ve LPO değerleri incelendiğinde, grup 3'de gözlenen düzeylerin, grup 2'de elde edilen düzeylerden daha yüksek oldukları saptandı (p?0,05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında hem grup 2 hem grup 3'de LPO düzeylerinde önemli artışlar gözlendi (p?0,001). Grup 2'de elde edilen LPO değerleri, gebe kalamayan kadınlarda gebeliğin gerçekleştiği grupta yer alan kadınlara kıyasla daha yüksek bulundu. Grupların hepsinde vücut kitle indeksi (VKİ) ile leptin arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler gözlendi. Gebe kalabilen bireyler incelendiğinde, grup 2'de leptin ve rezistin, grup 3'de ise TNF-? ile leptin ve rezistin ile IL-6 arasında önemli ilişkiler bulundu. Bu ilşkilerin hiç birisi gebe kalamayan bireyler için söz konusu olmadı.LPO düzeylerinde yükselme, leptin ve rezistin arasında bulunan ilişki ile, bu parametrelerin TNF-? ve IL-6 ile beraberliklerinin, IVF başarı oranlarında gözlenen azalmaların açıklanmasında yardımcı olabilecekleri sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler. İn vitro fertilizasyon, proenflamatuvar faktörler, lipit peroksidasyonu.Bu çalışma, 4319 proje numarası ile İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir
Özet (Çeviri)
Infertility is a clinical problem concerning about 10-15% of the individuals in fertile period. In vitro fertilization (IVF) is one of the assisted reproduction techniques confined to couples, who are unable to give birth to a child by way of classical methods. In this study, the effects of proinflammatory factors as well as lipid hydroperoxides (LPO) upon rates of success related to IVF applications were investigated.A total of 78 serum samples obtained from 26 fertile women (Group 1), from 26 infertile women before (Group 2) and after (Group 3) IVF treatment were analyzed. The leptin, leptin receptor, resistin, tumor necrosis factor-a (TNF-a), interleukin-6 (IL-6), C-reactive protein values were determined by ELISA. LPO levels were measured spectrophotometrically. SPSS was used for statistical analyses.TNF-a, resistin and LPO levels increased (p?0.05) in Group 3 compared to Group 2. Significant increases in LPO values were noted both in Group 2 and 3 in comparison with those in control group (p?0.001). LPO values were higher in nonpregnants than those in pregnants in Group 2. Statistically significant correlations were observed between body mass index and leptin levels in all groups. For pregnants, significant correlations were observed between leptin and resistin in Group 2, TNF-? and leptin as well as resistin and IL-6 in Group 3. None of these correlations were detected in nonpregnants.In conclusion, increased LPO levels, the correlation between leptin and resistin, associations of these parameters with TNF-? and IL-6 may be helpful in explaining the decreased IVF success rates.