Psikotik hastalarda sinematerapi yönteminin aleksitimi düzeyi üzerine etkisi
The effect of cinematherapy method on the level of alexithymia of psychotic patients
  1. Tez No: 303320
  2. Yazar: KİNYAS TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sinematerapi, aleksitimi, şizofreni, cinematherapy, alexitymia, schizophrenia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, psikotik hastalarda yapılandırılmış nondirektif sinematerapi girişiminin aleksitimi düzeyi üzerine etkisini yarı deneysel zaman serisi yöntemi ile değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın örneklemini 6 psikotik (şizofreni) hasta oluşturmuştur. Çalışma, sinematerapi girişimi öncesi 2 hafta, girişim dönemi olan 8 hafta ve girişim sonrası 2 hafta olmak üzere, toplam 12 hafta (Aralık 2009 ? Mart 2010) sürmüştür.Veri toplama araçları olarak, katılımcıların sosyodemografik bilgilerini toplamaya yönelik 21 sorudan oluşan bilgi formu ve aleksitimi düzeylerini tespit etmek için, Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 kullanılmıştır. Sinematerapi girişimi kapsamında, duygusal içerikli ve kişilerarası ilişkilere odaklı yerli ve yabancı filmler izletilmiş, sonrasında araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu doğrultusunda katılımcılarla görüşmeler yapılmıştır.Katılımcıların yaş ortalaması 36,5 olup, ortalama hastalık süresi 18,6 yıl, ortalama yatış sayısı 5,6'dır. Katılımcılar, film izlemenin öğrenme, iletişim kurma, kendini ve başkalarını tanıma, sosyalleşme ve zamanı iyi değerlendirme gibi faydaları olduğunu düşünmektedir.Sinematerapi girişimi, uygulandığı zaman periyodu boyunca, katılımcıların aleksitimi düzeyini azaltmada istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma ve orta düzeyde etki büyüklüğü oluştururken, klinik gelişim oranının daha az düzeyde olduğu bulunmuştur. Sekiz haftalık girişim boyunca, aleksitimi düzeylerindeki en yüksek oranda değişim, girişimin 7. haftasında (Küçük Gün Işığım- The Little Miss Sunshine) meydana gelmiştir. Bu filmle ilgili görüşmelerin içerik analizinde, katılımcıların filmdeki karakterlerin duygularından çok durum ya da özelliklerini tanımladıkları, kendi duygularını ifade etmekte de kısıtlılık yaşadıkları belirlenmiştir. En fazla özdeşim kurulan karakterin ?anne? olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate what the effect of nondirective, structured cinematherapy method on the level of alexithymia of psychotic patients.The sample was consisted of 6 psychotic (schizophrenic) patients. The total time period of study was 12 weeks (between December 2009-March 2010) which were separated as two weeks pre-intervention, 8 weeks intervention and 2weeks post-intervention.Information Form and Toronto Alexithymia Scale-20 were used as data collection tools. In the context of cinematherapy, national and international movies which focused on emotional and interpersonal relation topics were watched to the participants. After watching, semistructured interviews were conducted with participants in a group design.Mean age of participants was 36,5. Their illness period was 18,6 years and mean number of hospitalization was 5,6. They believed that movies were useful on learning, communication, self-awareness and others, socialization and spending time.While cinematherapy was having statistically significant decrease and moderate effect size on the levels of alexitymia of participants, clinically improvement on alexitymia was found less than during intervention phases. The highest change on alexitymia levels was appeared at the 7th week of the intervention (the movie of week was Little Miss Sunshine). In the content analysis, the most identificated character by participants was mother though they were limited to express their feelings.