Uterin arter doppler ölçümü ve maternal serum belirteçlerinin perinatal sonuçlarla ilişkisi
The relationship of uterine artery doppler measurement and maternal serum markers with perinatal outcomes
  1. Tez No: 303377
  2. Yazar: SUNA YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNAN İLKER ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterin arter doppler ultrasonografi, PAPP-A, serbest ß- hCG, AFP, perinatal sonuçlar, Uterine artery Doppler ultrasonography, PAPP-A, free ß-hCG, AFP, perinatal outcomes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yüksek riskli gebelikleri erken dönemde tespit etmeye yönelik birçok çalışma vardır. Bu konuda anne adayı ve fetusa yönelik doppler inceleme, biyokimyasal belirteçler ve çeşitli klinik testler mevcuttur. Bu çalışmada uterin arter doppler ölçümü ve anöploidi taramasında kullanılan maternal serum belirteçlerinin birlikte değerlendirilerek perinatal sonuçlara etkilerinin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya dâhil edilen 100 olguda, 11- 14. haftalarda uterin arter doppler ölçümü ve PAPP-A ile serbest ß-hCG değerleri; 16- 18. haftalarda AFP, ß-hCG, unkonjuge estriol değerleri; 20-24. haftalarda uterin arter doppler ölçümü değerlendirilmiştir. Uterin arter doppler ölçümünde RI, PI, A/B değerleri ile diastolik çentiklenme varlığı araştırıldı.Çalışmaya dahil elden 100 olgu içerisinde, uterin arter dopplerinde diastolik çentik varlığının 20-24. haftalarda devamlılık göstermesinin preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği, fetal distress nedeniyle sezaryenla doğum ve preterm eylemi belirlemede anlamlı bir gösterge olduğu görüldü (p 1,32; AFP 1,10± 0,27 MoM ) ile uterin arter doppler ölçümünde çentiklenme izlenmesinin birlikte değerlendirildiğinde, sırasıyla preterm eylem riskinin 16,3 kat; düşük doğum ağırlığı riskinin 58,20 kat; fetal distress nedeniyle sezaryenla doğum riskinin 35,54 kat arttığı bulunmuştur.Çalışmamız sonucunda, gebe takibi yapılırken antenatal tarama testlerine, özellikle 11-14. haftalar ile 20-24. haftalar arasında, iki değerlendirme yapılarak uterin arter doppler ölçümünün eklenmesinin, kötü gebelik sonuçlarını öngörme açısından prediktif değeri yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Many studies aimed to detect high risk pregnancies at an early period are being performed. The aim of this study is to evaluate the effect of uterine artery Doppler measurement and maternal serum markers to perinatal outcomes.The study included 100 cases, free beta-hCG and PAPP-A values with uterine artery doppler measurements in 11-14 weeks; AFP, beta-hCG, unkonjuge estriol values in 16 - 18 weeks; uterine artery doppler measurements in 20-24. weeks were evaluated. Uterine artery Doppler measurement of the RI, PI, A/B values were investigated with the presence of diastolic notching.Among 100 women who were included in the study; the presence of early diastolic notch in uterine artery doppler measurement both in the first (11-14 weeks) trimester and second trimester (20-24 weeks) is a risk factor for preeclampsia, intrauterine growth retardation, cesarean with the indication of fetal distress and preterm labour (p 1,32; AFP for 1,10± 0,27 MoM ) together.As a result of our study, the addition of uterine artery Doppler measurument in the prenatal screening tests between 11-14. weeks and 20-24. weeks has a high predictive value for predicting poor pregnancy outcomes.