Kayseri'de ev tozu akarlarının araştırılması
Investigation of hause dust mites in kayseri
- Tez No: 303499
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Ev tozu, Akar, Dermatophagoides, Kayseri, House Dust, Mite, Dermatophagoides, Kayseri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Konutların zeminlerinde bulunan ev tozlarının önemli ölçüde ev tozu akarı içerdiği bilinmektedir. Bu çalışmada, Kayseri'de ev tozu akarlarını araştırmak amacıyla şehrin 6 farklı yerleşkesinden rasgele seçilen 114 evin çeşitli kısımlarından toz örnekleri toplanmış ve laboratuvarda farklı yöntemlerle incelenmiştir. Bulunan akarlar tür tayin anahtarına göre identifiye edilerek kayıt atına alınmış ve elde edilen veriler istatistiksel analize tabi tutulmuştur.Araştırılan evlerde akar pozitiflik oranı %39.47 olarak bulunurken ev tozu akarı olarak bilinen Dermatophagoides türlerinin oranı %8.2 olarak tespit edilmiştir. Ev tozu akarı araştırılan bölgelerdeki akar oranları: Talas'ta %29.2, Kıranardı beldesinde %30.0, Melikgazi'de %36.0, Kocasinan'da %40.0, Bünyan'da %50.0 ve İncesu'da %80.0 olarak belirlenmiştir. Çalışmada konut tipine göre akar görülme oranları da araştırılmış ve gecekondularda %72.7, müstakil evlerde %47.9, apartman dairelerinde ise %18.2 oranında akar tespit edilmiştir. Konutların ısınma tiplerine göre ise; sobalı evlerde %67.5, kaloriferli evlerde %78.7 oranında akar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that, houses floors with dust contain significant amount of house dust mites. In this study, 114 house dust samples were collected randomly from six different parts of house and accordingly examined with different methods. Acari species were identified and labeled according to differentiation key procedure and obtained data were assessed by statistical methods.Our results show that, Acari positivity rate were found to be 39.47% in total while Dermatophagoides sp. known as house dust Acari were found to be just 8.2%. The Acari rates in the regions studied dust mites were as follows: 29.2 % in Talas, 30.0 % in Kıranardı, 36.0 % in Melikgazi, 40.0 % in Kocasinan, %50.0 in Bünyan, 80.0% in İncesu. The incidence of Acari was also found to be 72.7% in shanty, 47.9 % in self-contained and 18.2% in flats according to the housing type. Dependency on the types of warm-up of houses, Acari rates were found positive 67.5 % in stove, 78.7% in central heating.