Küresel İlkeler Sözleşmesi ışığında Türkiye'de kurumsal sosyal sorumluluk
Corporate social responsibility in Turkey from perspective of the Global Compact
  1. Tez No: 303786
  2. Yazar: YÜKSEL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Küresel İlkeler Sözleşmesi, Küresel İlkeler İlerleme Bildirimi, Corporate Social Responsibility, Global Compact, Global Compact Communication on Progress
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Şimdilerde sorumluluk taleplerinin artmış olduğu öyle bir çağda yaşıyoruz ki, tüketiciler, satın alma ve yatırım kararlarının direkt olarak sosyal, çevre ve finansal değerleri nasıl etkilediklerinin bilincindeler. Sonuç olarak, iş piyasası liderlerinden şimdi sadece Kurumsal Sosyal Sorumluluk çağrılarına cevap vermelerini değil aynı zamanda bu süreç boyunca gösterdikleri çabaları raporlamaları beklenmektedir. Kazanç elde etmek artık tek başına yeterli değildir ve tüm değerleri koruma zamanıdır.Birleşmiş Milletler Küresel İlkeleri dünyadaki sürdürülebilir kalkınmaya katkısı olan en büyük gönüllü kurumsal vatandaşlık girişimi olmuştur. Günümüzde sürdürülebilir kalkınma, değişen yenidünya düzeni içinde büyük bir öneme sahiptir. Sürdürülebilirlik, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını tehlikeye atmaksızın bugünün ihtiyaçlarını karşılamada kaynakların kullanılmasıdır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi; şirketler için sosyal, çevresel ve etik sorumlulukları yerine getirmede başlangıç noktasını teşkil eden, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konularını kapsayan 10 ilkeden oluşan en büyük gönüllü girişimdir.Bu çalışmada, Türkiye'den Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesine katılan şirket ve kurumların yayınladıkları İlerleme Bildirimi raporları, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konularından oluşan dört ana başlık altında incelenmiş ve bunlara yapılan atıfta bulunma sıklıkları değerlendirilmiş, analiz edilmiştir. İlerleme Bildirimi, bir şirket ya da kurumun Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve ilkelerini uygulama çabaları hakkında paydaşlarını bilgilendirdiği yıllık bir açıklamadır.
Özet (Çeviri)
We are now living in an era that calls for an increased demand of responsibility. Consumers are more conscious of how their purchasing and investment decisions directly affect social, environmental and financial values. As a result, business leaders are now expected to not only answer to the call of Corporate Social Responsibility but also report their efforts performed throughout this process. Being profitable is no longer enough and it is time to care all values.The United Nations Global Compact has become the largest voluntary corporate citizenship initiative that contributes to the sustainable development in the world. At the present day, sustainable development has a great importance within the changing new world order. Sustainability is using resources for satisfying today?s needs without endangering next generation?s needs. United Nations Global Compact is the largest volunteer initiative consisting of 10 principles covering issues of human rights, labour standards, environment and anti-corruption constitutes the starting point for companies in order to realize their social, environmental and ethical responsibilities.In this study, Communication on Progress reports published by companies and institutions from Turkey who joined United Nations Global Compact are studied under the four main principles consisting of human rights, labour standards, environment and anti-corruption issues and referring frequencies to these are evaluated and analysed. The Communication on Progress is an annual disclosure which a company or institution informs stakeholders about its efforts in implementing the United Nations Global Compact and its principles.