İstanbul basın sektöründe pazarlama değişkenlerinin reklam gelirleri etkisi üzerine bir araştırma
A study is about the effect of marketing variabies on advertising revenues in Istanbul media sector
  1. Tez No: 303920
  2. Yazar: EMİN KESEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı Basın, Reklam, Pazarlama, İletişim, Print Media, Advertisement, Marketing, Communication
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
İnsanların çevresiyle ilişki içerisinde yaşayabilmesi için iletişim kurması gerekmektedir. Bireyin iletişim kurarken temel amacı kendi duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktararak karşısındaki kişinin davranış ve tutumlarını etkilemektir. Sanayileşmeyle gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak oluşan kentleşme toplumsal koşulları değiştirerek iletişim kavramına yeni bir boyut kazandırmış ve kitle iletişiminin ortaya çıkmasına yol açmıştır.Kitle iletişimin ortaya çıkmasıyla gazete, kitap ve dergi gibi kitle iletişim araçları yaşantımızda önemli bir konuma sahip olmuştur. Günümüzde kitle iletişim araçları bilgilendirme görevini üstlenmiştir. Basının yasama, yürütme ve yargı erklerinden sonra önemli bir güç haline gelmesi de kitle iletişiminin ve kitle iletişim araçlarının gün geçtikçe artan öneminin bir sonucudur.Toplumun haber ve bilgi ihtiyacını karşılamanın yanı sıra kamuoyu oluşturmak ve şekillendirmek gibi kamusal hizmetleri üstlenen basın işletmeleri ayrıca diğer işletmeler gibi kar elde etme amacıyla hareket eden ekonomik birimlerdir. Basın işletmelerinin ayakta kalmasını sağlayan en önemli unsur ise reklamlardır.Bu çalışmanın amacı; Basın sektöründe pazarlama değişkenlerinin reklam gelirleri üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılmasıdır. Ayrıca yazılı basının tarihsel gelişimi, Türk yazılı basınının günümüzdeki mevcut piyasa yapısı ve koşulları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
People to live in relationship with the environment needs to communicate. The main purpose of the individual to communicate their thoughts and feelings by transferring across to the other party is to influence people's behavior and attitudes. Developing technology with industrialization and consequently urbanization, changing social conditions, gave a new dimension to the concept of communication and mass communication have led to the emergence of.With the emergence of mass media newspapers, media such as books and magazines, it has had an important position in our lives. Media today has the task of informing. Press the legislative, executive and judicial powers to become a major power after the mass communication and mass media is a result of ever increasing importance.News and information needs of society as well as creating and shaping public opinion in the press take such public services as businesses and other entities also act for the purposes of profit are the economic units. Ensure the survival of the press operation of the advertising are the most important factor.The aim of this study is to reveal the effect of marketing variables on advertising revenues. Moreover, the historical development of the written press, the Turkish print media and the structure of today's current market conditions have been studied.