Aile hekimliği uygulaması hakkında kişilerin bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve beklentilerinin tespit edilmesi
Evaluation of people?s knowledge level about the application of family physician and determination of their expectations
  1. Tez No: 303929
  2. Yazar: SEVİNUR AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KİTAPÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Aile hekimi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda her sektörde olduğu gibi sağlık sektörü de bir değişim içindedir. Aile hekimliği uygulaması da bu değişimlerden biridir. 2005 yılı içerisinde uygulanmaya başlanan aile hekimliği uygulamasının tüm Türkiye'nin sistemli ve koordineli bir şekilde sisteme geçmesi planlanmıştır. 2010 yılı sonu itibariyle de aile hekimliği uygulamasının tüm Türkiye'de yürürlükte olması hedeflenmiştir. ?09.12.2004 tarih ve 25665 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan ? Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun? ve ?Sağlıkta Dönüşüm Programı? çerçevesinde, 2007 yılında Aile Hekimliği Pilot Uygulaması kapsamına alınan Yalova'da tüm geçiş aşamaları tamamlanarak, 15 Ekim 2008 tarihi itibarı ile Aile Hekimliği uygulamasına başlanmıştır. Bu araştırma ile Yalova'da yaşayan vatandaşların sağlıkta dönüşüm ve reform sürecini nasıl yaşadığını, Aile hekimliği kavramını nasıl algıladığını ve aslında nasıl bir hizmet beklediğini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket 01-10/03/2010 tarihleri arasında aile hekimliği uygulamasından faydalanan seçilmiş 165 kişiye uygulanmıştır. Uygulamadan geçen bir yıldan fazla süre içerisinde halkın aile hekimliği uygulamaları hakkındaki değerlendirmeleri ve kendileri açısından taşıdığı önem araştırılarak ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda; Yalova ilinde aile hekimliği uygulamasının halkın uygulamaya verdiği önem düzeyinde karşılanmadığı ve bu görüşün bireylerin demografik özelliklerine göre istatistiksel açıdan farklılaşmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the health sector is in a change as every industry. Family physician application is also one of these changes. Family physician application has started in 2005 and it has been planned to be put into system in coordination. By the end of 2010, the family physician practice to be in force in all the regions of Turkey has been targeted. Within the framework of ?The law of Pilot Application of Family Physician?? and ?Health Transformation Program? published on the official journal dated 09.12.2004 and number 25665, all stages of transtion have been completed in Yalova which has already been incorporated in Pilot Application of Family Physician and by 15 October 2008, Family Physician application has started. This research aimed to expose how the residents of Yalova experience the transformation and reform period in health, comprehend the term of Family Physician and expect what kind of service. The questionnaire prepared for this purpose has been applied to selection of 165 person who benefited from family physician application between 01-10 /03/2010. In more than one year of application, Public?s assesment regarding the family physician application and it?s importance for them have been investigated and surveyed. As a result of this research, it has been observed that family physician application in Yalova has not been given enough importance by the public and this opinion does not differ statistically according to the demographic features of individuals.Key words : Family physician, family doctor