Kadın ve erkek yöneticilerin liderlik davranışları arasındaki farklılıkların analizi: Sağlık sektöründe bir uygulama
Analysis of leadership behavior differences between male and female executives: An application in healthcare sector
  1. Tez No: 303930
  2. Yazar: AYLİN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Sağlık Yöneticisi, Leader, Leadership, Healthcare Executive
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Toplumsal, ekonomik, sosyal değişimlerin ve yeniliklerin yaşandığı günümüzde organizasyonlar giderek artan rekabet ortamında ayakta kalabilmek ve mücadele edebilmek için bu değişime ve yeniliklere uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Değişim ve yeniliklere uyum sağlamak, bunları organizasyonlarda uygulayabilmek ve küresel standartları yakalayabilmek ancak yöneticilerin aynı zamanda liderlik davranışlarına sahip olmaları ile mümkündür. Organizasyonu başarıya ve geleceğe taşıyan kişi liderdir. Geçtiğimiz yüzyılda Dünyada ve Türkiye'de nüfusun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen kadınlar, erkekler kadar üst düzey yönetimde yer almamışlardır. Günümüzde yaşanan değişim ve yenilikler kadınların da organizasyonlarda üst düzey yönetime gelmelerini desteklemiştir. Kadın ve erkek yöneticilerin liderlik davranışları arasındaki farklılıkların analizi; lider, liderlik, sağlık yöneticisi kavramlarıyla birlikte açıklanarak incelenmiştir. Tez çalışmasında; kadın ve erkek yöneticilerin liderlik davranışları arasındaki farklılıkları saptamak amacıyla İstanbul İli Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarına liderlik ile ilgili anket uygulanmıştır. Sağlık çalışanlarının yöneticilerinin, olumlu düzeyde liderlik davranışları sergiledikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca sağlık çalışanlarının, cinsiyet ve eğitim dışında kalan, yaşları ve halen görev yapılan şubede toplam çalışma süresi arasında anlamlı ilişkilerin bulunduğu, sağlık çalışanlarının, yöneticilerinin liderlik davranışlarını değerlendirmelerinde; yöneticilerin eğitim düzeyi dışında kalan, cinsiyetleri, yaşları, medeni durumları ve kendilerine bağlı ast sayısı arasında anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Kadın ve erkek yöneticilerin liderlik davranışlarının farklılık gösterdiği, erkek yöneticilerin liderlik davranışlarının, kadın yöneticilerin liderlik davranışlarından daha olumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s world, where rapid social, economic changes and innovations take place, organizations are obliged to adapt themselves to those changes and innovations in order to survive and compete in an increasingly competitive environment. Adapting to changes and innovations, applying them to organizations and keeping up with the global standards is only possible through executives who possess leadership skills. Leader is the person who leads the organization to success and future. In the last century, despite comprising half the population of the World and Turkey, women did not hold a significant portion of senior management positions when compared to men. Changes and innovations which take place nowadays supported women taking part in senior management. Leadership behavior differences between male and female executives are analyzed along with the concepts of leader, leadership and healthcare executive. In order to ascertain differences in leadership behavior between male and female executives the thesis employs a survey among the staff of Istanbul County Haseki Teaching and Research Hospital. The study shows that executives display leadership behavior at a considerable level. Moreover, in evaluation of leadership behavior of healthcare executives, significant correlations with variables other than executive?s education level; gender, age, marital status and number of subordinates are observed. It is ascertained that male and female executives display differences in leadership behavior and male executives show better leadership behaviors than female executives.