Angelopoulos sinemasında kamera rejisi ve kurgu
The plan sequence and camera editing in Angelopoulo?s movies
- Tez No: 303934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİS ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kurgu, Kamera Rejisi, Editing, Camera Editing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada bir sanat yapıtı olan Sinema, Sinemada kurgu, Kurgunun gelişmesi, Eisenstein kuramının kurgu üzerindeki etkisi, Evrensel kurgu, Theo Angelopoulos Sineması, Kamerada kurgu çeşitleri ve Theo Angelopoulos sinemasında kamera rejisi üzerinde durulmuştur.Sinemada kurgunun işlenildiği ilk bölümde kurgunun gelişimi, Eisenstein kuramının sinema üzerindeki etkisi, yaratıcı kurgunun sinemaya olan etkileri, sanatsal kurgunun sinema üzerindeki etkileri, Eisenstein kurgu çeşitleri, kurgu kuramları ve genel hatları ile kurgu çeşitleri incelenmiştir.Theo Angelopoulos' un hayatının işlendiği ikinci bölümde ünlü yönetmenin yaşadığı zaman ve o günlerindeki siyasal durum, sinemasının dönemleri, sinemaya bakış açısı ve felsefesinin sinemaya olan etkileri incelenmiştir.Theo Angelopoulos'un filmleri ve tekniğinin işlendiği son bölümde ise, yönetmeni bir çok yönetmenden farklı kılan sekans plan çekim tekniği, yönetmenin kurgu ve müzik seçimi ve son dönem çektiği üç önemli film incelenmiştir.Bu araştırmanın sonucunda başlangıcından bu güne kadar olan Sanatsal Sinema Kurgusunun gelişimi incelenmiş olup, sinemanın Otör (Auteur) yönetmen kavramı ile anılan Theo Angelopoulos' un bütün kurgu kuramlarından etkilenip, kendi çekim tekniği olan Plan Sekans'ı geliştirdiği ve tüm filmleri bu şekilde oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis following subjects such as Cinema as a work of art, Editing in Cinema, Development of Fiction, The affect of ?Einstein?s theory? to fiction, Universal Fiction, The Cinema of Angelopoulos , Type of fiction on camera and Camera Editing of Theo Angelopoulos Cinema were studied.First chapter of the study ,which dealt with fiction, focused on Development of Fiction, the effects of Einstein?s Theory ,Creative and Artistic Fiction on Cinema, Einstein?s Fiction Types as well as Theories and Types of Fiction in general.The life of Theo Angelopoulos was studied in the second chapter by explaining the time which the famous director lived, the political situation, different eras of his cinema, his point of view to cinema and the effects of his philosphy to cinema .Angelopoulos?s plan sequence technic which distinguished him from the other directors, his selection of fiction and music and finally his three important movies from his latest era are studied in the last chapter of this study which included the movies and cinema technics of Theo Angelopoulos.Throughout this study, the development of Artistic Cinema Fiction was studied from its beginning to present day. Furthermore, the study came to a conclusion that Theo Angelopoulos, who remembered as an Auteur Director, created his shooting technic of Plan Sequence by influencing from all theories of fiction. Also, it is observed that he used this technic in all of his movies.