Sağlık çalışanının aile içi şiddet olgusuna bakış açısı
Employee health perspective on domestic violence
  1. Tez No: 303984
  2. Yazar: MERAL KÖK CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Aile İçi Şiddet, Sağlık Çalışanı, Violence, Family Violence, Health Employee
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırma, İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesindeki sağlık çalışanlarının aile içi şiddet olgusuna bakış açılarını belirlemek ve aile içi şiddet vakalarında mesleki rollerine ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır.İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesindeki sağlık çalışanları, araştırmanının evrenini oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarının arasından hekim ve hemşirelere anket uygulamadaki amacım aile içi şiddet vakası ile yoğun olarak karşılaşmalarıdır. Araştırmada 102 sağlık çalışanına (hekim ve hemşire) anket uygulanmıştır. Araştırma Haziran 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında yapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme formu, sağlık çalışanlarının tanıtıcı bilgi soruları, sağlık çalışanlarının aile içi şiddete ilişkin tutumları ilişkin sorular ve aile içi şiddetle bağlantılı hazırlanan likert ölçekli sorulardan oluşan 35 soru uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistik işlemleri SPSS 16.0 programında yapılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre,sağlık çalışanı meslek yaşantısında %83,3 oranında aile içi şiddet vakası ile karşılaştığı,sağlık çalışanlarından %30,4'ünün aile içi şiddet vakalarını hastanelerde çalışan sosyal hizmet uzmanına yönlendirdiği ve adli boyuta taşıdığı tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının %76,5'nin eğitim ve meslek yaşantısında aile içi şiddet konusunda eğitim almamış verisi sonucunda, sağlık çalışanına aile içi şiddet konusunda gereken eğitiminin de verilmesi noktasında gerekli çalışmalar başlatılacağı amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, Paşabahçe State Hospital medical staff in family violence cases to determine the point of view and in domestic violence cases in order to determine their attitudes related to professional role has been is a descriptive study.Health workers in Istanbul Paşabahçe State Hospital research constitutes the universe. Among health workers and nurses to physician surveys practical purpose of domestic violence cases as compared with the intensive. Study, 102 medical employees (physicians and nurses) questionnaire was administered. Research between June 2009-January 2010 were made.Study as a means of data collection, interview form, the health workers if more questions, health workers, domestic violence related to the questions concerning attitudes and domestic violence linked likert-scale questions prepared consisting of 35 questions was applied. The data obtained by statistical procedures were done in SPSS 16.0 program.Study results, according to employee health careers in the rate of 83.3% in domestic violence cases compared with the health 30.4% employees' reputation of the domestic violence cases working in a hospital social workers and redirects to the judicial dimension of the move have been identified. Health workers 76.5% of family life education and vocational training on domestic violence has not received the data as a result of health employees about domestic violence should also be given training point to start the necessary work is intended.