Hemşirelerin örgüt kültürü algılarının iş tatminine etkisi üzerine İstanbul ilinde bir alan araştırması
A study held in Istanbul about the effects of sense of organizational culture of nurses on job satisfaction
  1. Tez No: 303991
  2. Yazar: FİGEN KORKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, İş Tatmini, Hemşirelik, Organizational Culture, Job Satisfaction, Nursing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Araştırma, hemşirelerin örgüt kültürü algıları ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Bu doğrultuda; İstanbul İli'nde tanı ve tedavi hizmeti veren, üniversite, devlet ve özel hastane olmak üzere üç farklı statüye sahip hastanelerde çalışan 324 hemşirenin örgüt kültürü algıları, duydukları iş tatminleri arasındaki ilişki karşılaştırılmış ve değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, sosyodemografik özelliklerin yer aldığı bilgi formu, Danışman ve Özgen'in Örgüt Kültürü Ölçeği ve Minnesota İş Tatmin Ölçeğinden (MSQ) oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler kodlanarak SPSS 15 paket programına aktarılmış, çalışma verileri değerlendirilirken; tanımlayıcı istatistiksel metotlar ve parametrik testler kullanılmıştır. Ölçekler için faktör analizi yapılmış ve genel güvenirlik Cronbach's Alpha katsayısı ile hesaplanmıştır. Örgüt kültürü ölçeğinin güvenirlik katsayısı 0.952, iş tatmini ölçeğinin güvenirlik katsayısı ise 0.878 olarak bulunmuştur.Araştırma sonucunda; hemşirelerin, örgüt kültürü ölçeğinin gelişme eğilimine ilişkin özellikleri baskın olarak algıladıkları, adalet eğilimine ilişkin özellikleri ise düşük düzeyde algıladıkları saptanmıştır. Hemşirelerin genel iş tatminlerinin, orta düzeyde (68,17) olduğu, düşük düzey iş tatminine sahip çalışanın olmadığı, buna karşın içsel iş tatminlerinin (42,14), dışsal iş tatminlerinden (26,03) daha fazla olduğu görülmüştür. Hemşirelerin örgüt kültürü algıları ile iş tatminleri arasında ise pozitif yönde doğrusal bir ilişki bulunmuş olup, içsel tatminini en anlamlı etkileyen örgüt kültürü algısının takım eğilimi, dışsal ve genel tatmini en anlamlı etkileyen örgüt kültürü algısının ise adalet eğilimi olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma sonucunda, devlet hastanesinde çalışan hemşirelerin örgüt kültürü algıları ve iş tatminleri üniversite ve özel hastanede çalışanlara göre oldukça düşük bulunurken, örgüt kültürü ve iş tatmini algısının en yüksek olduğu grubun özel hastanede çalışan hemşireler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study is planned as complementary for identifying the relationship between sense of organizational culture of nurses and job satisfaction. For that reason; relationship between job satisfaction and sense of organizational culture of 324 nurses working in hospitals having three different statue as hospitals providing diagnosis and therapy service, university hospitals and state hospitals and private hospitals in Istanbul. Moreover, it is also aimed to identify the effects of factors on each other. As data collection tool, information form consisting sociodemographic properties, Organizational Culture Scale of Ozgen and Danısman and survey form of Minnesota Job Satisfaction Scale (MSQ) are used. Data collected from survey forms are coded and added to SPSS pack program and while evaluating the data, parametric tests and complementary statistical techniques are used. Factor analysis for scales are held and general reliability is measured via Alpha Coefficient of Cronbach. It is found that reliability coefficient of organizational culture scale is 0.952, and coefficient of job satisfaction scale is 0.878.At the end of the study, it is seen that nurses see the properties of organizational culture over development tendency as dominant but over justice tendency at lower levels. It is also seen that general job satisfaction of nurses is at medium level (68,17), there is no nurse having low job satisfaction level and internal job satisfaction levels of nurses (42,14) are more than external job satisfaction levels (26,03). There is a positive linear relationship between the sense of organizational culture of nurses and job satisfaction, the most important factor effecting internal satisfaction is team tendency and the most important factor effecting external satisfaction is justice tendency. Moreover, it is seen at the study that sense of organizational culture and job satisfaction of nurses working in state hospitals are significantly lower than ones working in private hospitals and universities. Nurses working in private hospitals have the highest degree of organizational culture and job satisfaction.