Kişilerarası iletişimin Türkiye'deki özel sektör hastanelerinin gelişimindeki sosyal etkileri
Turkey private sector development of interpersonal communication in the social impact of hospital
- Tez No: 304013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Teknikleri, Özel Hastanelerin Kuruluşu, Communication, Communication Technigues, Establishment of Private Hospitals
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kişilerarası ilişkilerin gelişimi ve iletişimi toplumsal kalkınmanın önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Toplumsal basamağın diğer bir yönü de sağlık hizmetlerinin yapısıdır. Günümüzde sağlık hizmetlerinin çeşitliliği ve kamunun ağır yükünden dolayı özel sağlık kurumlarına doğru bir yöneliş olduğu görülmektedir. Türkiye'deki özel hastanelerin gelişimi, son yıllarda denetimi kamuda olmak üzere artmıştır. Daha ziyade nüfusu kalabalık olan büyük şehirlerde görülen özel hastaneler, bir anlamda sağlık hizmetlerindeki boşluğu doldurmaktadırlar. Sağlık hizmetlerine olan yoğun talebin gereği, özel hastanelerin kurulması ve yaygınlaşmasının ülkemizde hızla arttığı gözlenmektedir.Özel hastaneler; kişisel yönde kişilerin, daha etkin sağlık hizmetlerini alabilmeleri bakımından tercih edilen kurumlar haline gelmiştir. İletişim tekniği yönünden özel hastaneler, verdiği hizmet bakımından daha etkindirler. Bunun sebebi; hasta odaklı hizmet yerine, müşteri odaklı hizmeti tercih etmişlerdir. Böylece sağlık hizmetlerinde sunulan rekabet gittikçe artmaktadır. Rekabetin artışında kişisel iletişim tekniklerinin gelişmesi, uygulanması özel hastanelerde öne çıkan en önemli düşüncelerdir. Kamunun sunduğu sağlık hizmetinden ayıran en önemli fark ise, özel hastanelerde sunulan kişisel iletişimin hasta üzerinde etkilerinin olumlu olmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The development of interpersonal and social communication development constitutes an important step. Health care services sold in the structure of society is another. Today of health services burden due to the variety of public and private health institutions are seen to be a correct orientation. The development of private hospitals in Turkey in recent years to increased public control. Rather common in large cities with populations large private hospitals, in a sense, access to the gap in health services. The high demand for health services to the private hospitals to establish and spread rapidly in our country is observed.Private hospitals and the private aspects of people, can get more efficient in terms of health care has become the preferred institutions. Private hospitals in terms of communication skills, are more effective in terms of his service. The reason for this rather than patient-focused service, customer-focused services have been preferable. Thereby increasing competition in health care is provided. Increased competition in the development of personal communication techniques, the implementation of leading private hospitals are the most important ideas. Public health services offered by the most distinctive difference is that personal contact offered by private hospitals that is due to positive effects on patients.