Sağlık bakım sistemi içinde sağlık ekip hizmetleri ve hemşirenin rolleri üzerine bir çalışma
A study on health care team services and the roles of the nurses in health care system
  1. Tez No: 304107
  2. Yazar: SERPİL TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Ekibi, Hemşire, Health, health care team, members
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Hızla gelişen ve değişen çağımızda sağlık kavramı da değişmiş, insanlar daha kaliteli ve hak ettikleri gibi bir sağlık hizmeti bekler olmuştur. Bütüncül bakımın önemle vurgulandığı günümüzde tek bir sağlık disiplinin sağlıklı veya hasta birey ve ailesinin gereksinimlerini tek başına karşılaya bilmesi imkansızdır. Bunun için de sağlık hizmeti sunumun da ekip çalışması ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmanın amacı, sağlık ekip hizmetlerini ve hemşirenin rollerini ekip üyelerinin bilgileri doğrultusunda ortaya koymak ve ekip içinde ortaya çıkabilecek sorunları tespit edip çözüm önerileri getirmektirAraştırma İstanbul ili genelindeki Sağlık Bakanlığı'na bağlı özel ve devlet hastanelerinde çalışan 436 sağlık ekip üyesiyle yapılmıştır. Veriler; demografik özelliklerin, hemşirenin rol ve görevlerinin ve ekip üyelerinin mesleki yeterliliklerinin değerlendirildiği 3 aşamalı olarak hazırlanan anket soru formu ile toplanmıştır. Anket formunda ayrıca sorunlar ve bunlara çözüm önerilerinin olduğu bir bölümde mevcuttur. Verilerin istatistiksel değerlendirmeleri SPSS 17 programıyla yapılmıştır. İstatistiksel olarak Ki-Kare, basit çapraz tablolar ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır.Araştırma bulguları sonrasında iyi bir sağlık hizmeti sunumu için etkili ekip çalışması olması gerekliliğinin herkes tarafından kabul gördüğü yalnız rol ve görevlerin tam olarak sınırlandırılamaması ekip içinde çatışmalara neden olduğu görüşü hakimdir. Sağlık ekip üyeleri, etkin sağlık hizmeti sunumu için ekip liderinin duruma göre değişebileceği fikrinde ortak kararda olmakla birlikte diğer taraftan hekimler ekip liderinin her zaman hekim olduğu görüşünü savunmaktadır. Hekim birçok meziyette kendini üstün görürken diğer taraftan hemşireler ise kendilerini üstün görmektedir. Bunun yanında eğitimi, mesleki sertifikaya sahip olması ve beşeri ilişkilerinin yüksek olmasıyla birlikte ekip içindeki saygınlığı artan hemşirelerin, görev yerleri Başhekim tarafından rahatlıkla değiştirilmektedir. Bu da hemşirelerde isteksizlik ve motivasyon kaybına yol açmaktadır. Alanda çalışan hemşireler çağdaş hemşirelik anlayışının getirdiği rol ve sorumluluklarının farkında olmalarına karşın görevleri olmayan birçok işlerle ilgilenmek zorunda oldukları için asıl işlevlerini yapamamaktadırlar.Bu sıkıntıların giderilmesi için sağlık ekip üyelerinin (hemşire, hekim, eczacı, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog) rol ve işlevlerinin tam olarak belirlenmesi, meslek üyelerinin bu doğrultuda hizmet sunmalarının sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our rapidly changing and evolving era, the concept of health is also changed and people have been deserving a better quality of health services. With the emphasis on the importance of holistic care today, it is impossible for a single discipline to meet the health care needs of healthy individuals or patients and their families. According to this the team work within the health service delivery has come to the fore. The aim of the study is to introduce healthcare team services and the roles of the nurses in line e with members? information and propose solutions.Research is taken with 436 health care team members who are working in İstanbul province-wide private and public hospitals which are connected to the ministry of health. Data is collected by the use of a questionnaire which is prepared three-stage and consists the evaluation of demographical characteristics, roles and tasks of nurses and Professional competence of health care team members. Also a section that includes issues and solution proposals, is available. The data is statistically evaluated by the use of SPSS programme. Statistically Chi-Square, simple cross-tables and Kruskal-Wallis Test are utilized.According to the results of the research, the dominant view is that, to provide a good health care service presentation efficient team work is required however the non-limitation of the roles and tasks of the members causes conflicts within the team. Health care team members share the common view that team leader may change in order to provide efficient health care service however doctors defend the view which proposes that team leader should always be the doctors. Doctor thinks himself superior in terms of many talents on the other hand nurses think themself superior. In addition to this, according to education, professional certification and high human relations the respectability of nurses in teams increases however the task locations of nurses can be easily changed by surgeon general. This leads reluctance and motivation loss in nurses. Although the nurses, who work in field, are aware of the role and responsibility that an understanding of contemporary nursing brought, they can?t fulfill their original function because they are obliged to deal with non-commissioned duties.To overcome these adversities, exact determination of the roles and the functions of healthcare team members? and, ensuring team members. In this line of professional services ensuring members are recommended.