Yusuf Ahıskalı'nın hayatı, sanatı ve eserleri
The art, life and works of Yusuf Ahıskalı
- Tez No: 304140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yusuf Ahıskalı, 1940 Toplumcu Kuşak, insan, doğa, yeni ve daha güzel bir dünya, Yusuf Ahıskalı, generation of society of 1940, nature, people, new and more beautiful world
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Yusuf Ahıskalı, 1909-1983 yılları arasında yaşamış, 1940 Toplumcu kuşağının unutulmaya yüz tutmuş sanatçılarından birisidir.Ahıskalı, oldukça verimli geçen sanat yaşamına on beş şiir, altı hikâye, iki piyes ve siyasal yazılardan oluşan iki eser sığdırmıştır. Kendisini toplumun gerçeklerini dile getirmeye adamış bir sözcü olarak adlandıran sanatçının bütün eserleri doğa ve insan çerçevesinde oluşturulmuştur. Ahıskalı, eserlerinde insanları barış, kardeşlik, eşitlik, demokrasi ve adaletin hakim olduğu yeni ve daha güzel bir dünyaya; doğa ile bütünleşmeye davet etmektedir.Kültür ve edebiyat mirasımızın önemli bir sanatçısı hakkında geniş bir bilgi sunan bu çalışmada, yukarıda bahsi geçen şiir, hikâye, piyes ve siyasi yazılardan oluşan eserler derinlemesine incelenerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Yusuf Ahıskalı lived between 1909 and 1983 years. He is one of the nearly forgotten artists who are the generation of socialist of 1940.Ahıskalı has 15 poems, 6 stories 2 dramas and 2 works included political texts in his productive life of art. He is a spokesman for the realities of the society to express itself a dedicated man. All of the works of this artist is created within the framework of man and nature. İn his works, Ahıskalı invites people to investigate with peace, brotherhood, equality, democracy and justice in the world dominated by new and more beautiful nature. This study offers extensive information about this important artist who has cultural and literacy heritage.The above mentioned poems, stories, dramas and political writings were investigated by in the depth analysis of the works.