Mecmuatü'n-Nezair'in yeni bir nüshası
A new copy of Mecmuatü'n-Nezair
  1. Tez No: 304198
  2. Yazar: HAYRİYE DURKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KARABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer b. Mezid, Mecmuatü'n-Nezair, 15.yy, Ömer b. Mezid, Mecmuatü?n-Nezair, 15.yy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Bu çalışmada, 15.yy şairlerinden Ömer Bin Mezid'in yazmış olduğu Mecmuatü'n-Nezair adlı metin konu edinilniştir.İki bölümden oluşan eserin Mecmuatü'n-Nezair Üzerine Bazı Notlar başlığını taşıyan ilk bölümde eser şekil özellikleri açısından incelenmiş, nüshalar arasındaki bazı farklılıklara yer verilmiş ve dil açısından kısa bir değerlendirme yapılmıştır.İkinci bölümünde ise, transkripsiyon metoduyla metin Latin harflerine aktarılmış ve elimizdeki nüsha ile birlikte bilinen iki nüshası arasındaki kelime farklılıkları dipnot ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the Mecmuatü?n-Nezair written by Ömer bin Mezid who lived in 15th century.The work consists of two parts. In the first part named Some Notes About Mecmuatü?n-Nezair, the work was analyzed according to shape properties, it was given place to some differences of copies and it was made a short evaluation in terms of language.In the second part, the work was transferred to Roman by transcription method and the word differences between the text being in hand and the copies of the known were shown with footnote.