Multiple sklerozlu kadınlarda üriner inkontinansın yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of urinary incontinence on life quality in women with multiple sclerosis
  1. Tez No: 576803
  2. Yazar: ÖZGÜL YAŞAR SOYAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Multıple Skleroz, Yaşam Kalitesi, Üriner İnkontinans, Multiple Sclerosis, Quality of Life, Urinary Incontinence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma; MS'li kadın hastalarda görülen üriner inkontinans şiddeti ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği'nde ayakta tedavi gören üriner inkontinans sorunu olan 100 kadın MS hastası üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasında Multiple Skleroz Hasta Bilgi Formu (MSHBF), İnkontinans Şiddet İndeksi (İŞİ), İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (İYKÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS (22.0) programı kullanılmış, tanımlayıcı istatistiklerin (frekans, yüzde, minimum, maksimum, ortalama, standart sapma) yanı sıra t student testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan MS'li kadınların yaş ortalaması 37.85+11.29 olarak bulunmuştur. Üriner İnkontinans tipleri olarak %50.0 sıkışma, %42.0 stres ve %.8.0'nın da miks tip inkontinans yaşadıkları belirlenmiştir. Hastaların sadece %25.0'ının bu sorunu nedeniyle tedavi aldıkları ve %33'üne üriner inkontinans tedavisine yönelik eğitim verildiği belirlenmiştir. Araştırmaya katılan MS'li kadınların IŞI ortalaması 3.80±3.69 olarak tespit edilmiştir. Şiddet indeksinin 3-6 puan arasında olması hastalarda genel olarak orta şiddete sahip bir üriner inkontinans sorunu olduğunu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan MS'li kadınların; İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği alt gruplarından; Davranışların Sınırlandırılması alt boyutu ortalaması 65.4±24.4; Psikososyal Etkilenme boyutu ortalaması 79.0±22.5; Sosyal İzolasyon alt boyutu ortalaması 72.2±25.1, İYKÖ toplam puan ortalaması 72.7±22.9 olduğu belirlenmiştir. İnkontinans yaşam kalitesi algısının ortalamanın üzerinde olduğu saptanmıştır. MS'li kadınların İnkontinans Şiddet İndeksi ve İnkontinans Yaşam Kalitesi arasındaki korelesyon değerleri incelendiğinde Davranışların Sınırlandırılması, Psikososyal Etkilenme ve Sosyal İzolasyon alt boyutları ile İnkontinans Şiddet İndeksi arasında negatif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak MS'li kadınlarda üriner inkontinans görülme oranı yüksek, yaşam kalitesi düşük ve üriner inkontinans şiddeti ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda MS'li kadınlarla çalışan hemşireler, hastayı bir bütün olarak ele almalı, tüm günlük yaşam aktivitelerini ve genellikle göz ardı edilen üriner inkontinans bulgularını sorgulamalı, bu bulgu ile ilgili sorunları tanılamalı, sorunlara yönelik uygun hemşirelik sürecini, rehabilitasyonu başlatmalı ve değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
This research; The aim of this study was to investigate the relationship between the severity of urinary incontinence and quality of life in women with MS. This study was carried out on 100 female patients with MS who had urinary incontinence in outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital Neurology Clinic. Multiple Sclerosis Patient Information Form (MSHBF), Incontinence Severity Index (ISI), Incontinence Quality of Life Scale were used to collect the data. SPSS (22.0) program was used in the evaluation of data, descriptive statistics (frequency, percentage, minimum, maximum, mean, standard deviation) as well as t student test, one-way analysis of variance (ANOVA) and pearson correlation test were applied. The mean age of the women with MS was 37.85 + 11.29. The urinary incontinence rates were as follows: 50.0% compression, 42.0% stress and% .0.0% mixed type incontinence. It was determined that only 25.0% of the patients were treated for this problem and 33% of them were given training for urinary incontinence treatment. The average of women with MS was 3.80 ± 3.69; as determined. It was determined that there was a moderate severity of urinary incontinence in the patients with a severity index between 3-6 points. Women with MS; Incontinence Quality of Life Scale subgroups; The limitation of Behaviors was 65.4 ± 24.4; The mean dimension of Psychosocial Impact was 79.0 ± 22.5; The mean value of social isolation subscale was 72.2 ± 25.1 and the mean total score was 72.7 ± 22.9. It was found that the perception of incontinence quality of life was above average. When the correlations between Incontinence Severity Index and Incontinence Quality of Life of women with MS were examined, it was determined that there was a negative correlation between Behavioral Limitation, Psychosocial Impression and Social Isolation subscales and Incontinence Severity Index. In conclusion, the incidence of urinary incontinence in women with MS, high quality of life and the quality of urinary incontinence were found to be statistically significant. In line with these results, nurses working with women with MS should consider the patient as a whole, should question all activities of daily living and often ignored urinary incontinence findings, diagnose problems related to this finding, and initiate and evaluate appropriate nursing process, rehabilitation and rehabilitation.