Uzaktan eğitim programlarının öğrenci ve öğretim üyesi görüşleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of distance education programs in terms of students and teaching staff wievs
  1. Tez No: 304286
  2. Yazar: BEYZA ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, uzaktan eğitim, program değerlendirme, öğretim teknolojileri, Educational programs, distance education, program evaluation, instructional technology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Gelişen teknoloji ve küreselleşme sonucu dünyada bilişim sınırların kalkması eğitim politikalarında da değişikliğe gidilmesine neden olmuştur. Ülkelerin eğitim anlayışları teknoloji ile paralellik göstermektedir. Gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmek ve artan eğitim talebine karşılık verebilmek için, günümüzün parlayan eğitim anlayışı olan uzaktan eğitim, çözüm olarak düşünülmektedir. Ülkemizde son yıllarda hızlı bir şekilde yayılan uzaktan eğitim geleceğin eğitim anlayışı olarak benimsenmektedir.Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki uzaktan eğitim programlarının; amaç, süreç, içerik, değerlendirme boyutlarında öğretim üyeleri ve öğrencilerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Bu araştırma, (araştırmacı) tarafından hazırlanan anket ile tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Anket uygulaması sonucu elde edilen veri seti SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Analiz kapsamında,frekans tabloları, pasta ve çubuk grafikler, Kaiser-Meyer-Olkin Testi, faktör analizi, güvenirlik ve geçerlilik analizi( Reliability Analysis), Bağımsız örneklem t testinden ( Independent Samplest Test) faydalanılmıştır.Elde edilen veri analizleri sonucunda; öğretimelemanlarının programın değerlendirme ve içerik kısımlarında olumlu düşünceye sahip olmadıkları fakat amaç ve süreç kısmında daha olumlu düşünce sergiledikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra öğrenciler programın değerlendirme kısmına olumlu bakmaktadırlar. Öğrencilerin uzaktan eğitimi tercih etme nedenleri araştırıldığında, büyük bir oranı, zaman ve mekandan bağımsız olduğundan seçtiklerini bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Disappearance of borders over the world as a result of developing technologies and globalization has also led to a change in educational policies. Countries' understanding of education shows parallelism with the technology. In order to adapt themselves to developing technology and respond to increasing demand for education, distance learning as an outstanding option is considered as a solution. Distance learning, spreading rapidly in recent years, has been adopted as understanding of education in the future.The purpose of this study is to evaluate distance learning programs in Turkey in terms of purpose, process, content, evaluation, and assessment and opinions of students. This research has been carried out by using a survey method with questionnaire which was prepared by researcher. Data obtained from survey has been analyzed with SPSS 15.0 program (Statistical Package for Social Sciences). Frequency tables, pie and bar charts, the Kaiser-Meyer-Olkin test, factor analysis, reliability and validity analysis (Reliability Analysis), an independent sample t-test (Independent Samples test) has been used in analyzing.In conclusion, it has been seen that the faculty members has no positive thought regarding evaluation and content parts, but they have shown more positive thoughts regarding purpose and process parts. However, students hold a positive view about evaluation part of program. The reason why students choose distance learning is largely that distance learning provides an independence from time and place.