Öz-düzenleme stratejileri öğretiminin öğrencilerin İngilizce başarılarına, öz-düzenleme stratejileri kullanımına ve tutumlarına etkisi
The effect of self-regulated learning strategies instruction on students? English achievement, self-regulated learning strategy use and attitude
  1. Tez No: 304289
  2. Yazar: ASLIHAN KUYUMCU VARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Düzenleme Stratejileri, İngilizce Öğretimi, İngilizce Akademik Başarı, Tutum, Self-regulated learning strategies, English instruction, English Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada öz-düzenleme stratejilerine göre düzenlenen İngilizce dersinin öğrencilerin başarılarına, öz-düzenleme stratejileri kullanım düzeylerine ve tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada deneysel yöntemin öntest-sontest kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Öğrencilerin İngilizce dersindeki başarıları, öz-düzenleme stratejileri kullanma düzeyleri ve İngilizce dersine yönelik tutumları araştırmanın bağımlı değişkenlerini oluşturmaktadır. Bu bağımlı değişkenler üzerindeki etkisi araştırılan bağımsız değişken ise araştırmacı tarafından öz-düzenleme stratejileri temel alınarak hazırlanan etkinliklerdir. Araştırma aynı zamanda, hem nicel hem de nitel araştırma özelliği taşımaktadır. Nicel boyutta, öğrencilerin İngilizce başarıları, öz-düzenleme stratejileri kullanım düzeyleri ve İngilizceye yönelik tutumlarına ilişkin olarak kullanılan ölçme araçlarından elde edilen nicel veriler kullanılmıştır. Nitel boyutta ise, öğrencilerle uygulama sürecine ilişkin yapılan görüşmelerden elde edilen nitel veriler kullanılmıştır.Uygulama, 2008?2009 Öğretim yılı, bahar yarıyılında, Düzce Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesinde öğrenim gören, Mobilya ve Dekorasyon (23) ve Elektrik Eğitimi (24) 1. sınıflarını kapsamaktadır.Çalışmada, 4 veri toplama aracı kullanılmıştır. Bu araçlar, araştırmacı tarafından geliştirilen?İngilizce Hazırbulunuşluk Testi, İngilizce Başarı Testi, Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği ve İngilizce Tutum Ölçeği'dir.Sekiz hafta süren öz-düzenleme stratejilerine göre düzenlenmiş İngilizce dersi sonunda şu bulgulara ulaşılmıştır: Uygulama sonrasında İngilizce öğretiminde öz-düzenleme stratejileri kullanımına bağlı olarak öğrenci başarısının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Öz-düzenleme strateji ölçeği genelinde ve güdülenme ve öğrenme stratejileri alt boyutlarına ilişkin olarak deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Deney ve kontrol grupları arasında İngilizceye yönelik tutum puanlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Deney grubundaki öğrencilerin öz-düzenleme stratejilerini geliştirmeye yönelik öğretimle ilgili görüşleri incelendiğinde; Öğrenme stratejileri kategorisi altında; öğrenciler çoğunlukla konu tekrarı, eklemleme ve örgütleme yapmanın İngilizce öğrenmede etkili olduğunu, kalıcılığı sağladığını, eski bilgilerin unutulmasını önlediğini, daha etkili cümle oluşturmayı ve dersin bütünlüğünü sağladığını belirtmişlerdir. Biliş Bilgisi (Metacognition), Hedef Belirleme, Zaman-Çalışma ve Çaba Yönetimi Stratejileri kapsamında öğrenciler, İngilizceyi öğrenmede, bilinen ve bilinmeyin fark edilmesinde, derse olan ilgiyi artırmada, öğrendiklerini sosyal hayata transfer etmede, özgüven kazanmada, düzenli ve planlı çalışmada, hedefe yönelik çalışmada kararlı, istikrarlı olma ve sorumluluk almada etkili olduğunu ifade etmiştir. Akran İşbirliği ve Yardım Alma Stratejilerine yönelik olarak, dersleri daha kolay ve eğlenceli hale getirdiği, grup çalışma alışkanlığı kazandırdığı, doğru yönlendirilmede olumlu görüş ifade etmişlerdir. Motivasyon stratejilerine yönelik olarak, derse ilgi göstermede, İngilizceyi öğrenmede, öğrenme inancı ve çabası geliştirmede, öz-yeterlik kazanmada ve sınavlara karşı olumlu tutum geliştirmede etkili olduğunu bildirmişlerdir. Son olarak temel becerilere yönelik olarak öğrenciler, kelime öğrenme, konuşma, cümle kurma, anlama ve çeviri yapma becerilerinin olumlu yönde etkilendiğine ilişkin görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of English instruction including self-regulated learning strategies on students? English achievement, self-regulated learning strategies use and attitude towards lesson. Pre-test-post-test control group design of experimental method was used in the study. The dependent variables consist of English achievement, self-regulated learning strategies use and attitude towards English. The independent variable of which effects on dependent variables investigated is the English instruction prepared by the researcher based on self-regulated learning. The study has both quantitative and qualitative aspects. In the quantitative part, the data related with the achievement, strategy use and attitude which was provided through measurement devices was used. In the qualitative part of the research, the views of students about English instruction were used.The instruction included the first classes of Furniture and Decoration (23) and Electrical Education (24) departments of Düzce University, Faculty of Technical Education, in 2008?2009 Academic year.Four data collection instruments were used in the study. These were; the Achievement Test, Readiness Test which were prepared by the researcher, Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) and English Attitude Scale.The following findings were obtained after eight weeks of English instruction which was integrated with self-regulated learning strategies: English achievement of the sample group increased significantly depending on the instruction integrated with self-regulated learning strategies. There was no statistically significant difference between control and sample groups both in general and sub-dimensions of Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). No significant difference was found in the points of English Attitude Scale between control and sample groups.The views of sample group students about the self-regulated learning instruction were investigated under categories. The first category included their views about learning strategies and they stated that these strategies were effective, they provided the permanence of knowledge and integrity of the course, prevented forgetting previous knowledge and helped to form sentences. Under metacognition, goal setting, time, study and effort management strategies, the students informed that; these strategies were effective to learn English, to notice learned material and to transfer it to social life, to increase interest toward lesson, to acquire self-esteem, to work regularly by planning, to be persistent in goal orientation and to be responsible. In the category of peer interaction and help seeking strategies they stated that the lesson was easier and fun, they gained the habit of working with a group and they were directed in the right way. Under the category of motivation strategies, the students expressed their positive opinions about the increase of interest toward lesson, self-efficacy, learning beliefs and attitude toward test taking. The last category included basic skills and students implied positive effects about learning vocabulary, speaking, forming sentences, comprehension and translation skills.