Selektif Cox-2 inhibitörlerinin kemik iyileşmesi üzerine etkisinin histopatolojik olarak degerlendirilmesi (Deneysel çalışma)
Histopathological investigation of selective Cox-2 inhibitors on bone healing (Experimental study)
- Tez No: 304418
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: NSAİ ilaçlar, Selektif Cox-2 İnhibitörleri, Kemik İyileşmesi, NSAI drugs, selective Cox-2 inhibitors bone healing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
NSAİ ilaçlar genellikle ağrı ve enflamasyonun olduğu yerdeki akut ve kronik durumun tedavisinde endikedir. NSAİ ilaçlar genellikle romatoid artrit, osteoartrit, akut gut, metastatik kemik ağrısı, baş ağrısı ve migren, ameliyat sonrası ağrı, diş ağrısı, iltihaplanma, yumuşak doku yaralanmaları ve kırıklar nedeniyle oluşan hafiften orta dereceye kadar ağrılar ve ateş durumlarında yaygın olarak kullanılan, analjezik, antienflamatuar ve antipiretik etkili ilaçlardır. Günümüzde kullanılan NSAİ ilaçlar kemik iyileşmesinde bozulma ve gecikmeye neden olmaktadır. Selektif Cox-2 inhibitörlerinin kemik iyileşmesi üzerine etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu araştırmada selektif Cox-2 inhibitörü olan meloxicamın kemik iyileşmesi üzerine etkisinin histopatolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmamızda, 64 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Tüm hayvanların sol tibialarına defekt açılmıştır. 7, 14, 28. ve 42. günlerde sakrifiye edilecek her biri 16 sıçandan oluşan 4 grup oluşturulmuştur. Her grup da 8 sıçandan oluşan deney ve kontrol alt grupları olmak üzere 2 alt gruba ayrılmıştır. Deneklere 7 gün boyunca 20 mg/kg meloxicam enjeksiyonu yapılmıştır. Sakrifikasyon işlemleri ardından sol tibiaları histopatolojik tetkik için alınıp ışık mikroskobunda incelenmiştir.Sonuç olarak, tedavi görmeyen kontrol grubu ile meloxicam tedavisi gören deney grubu arasında kemik iyileşmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir olumsuz etki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
NSAI drugs are usually indicated in acute and chronic pain and inflammation. NSAI drugs are analgesic, anti-inflammatory and antipyretic effective drugs that are commenly used in rheumatoid arthritis, osteoarthritis, acute gout, metastatic bone pain, headache and migraines, postoperative pain, tooth pain, inflammation, mild to central pains due to soft tissue injuries or fractures. NSAI drugs, which are used at the present day cause delay on bone healing. The effect of selective Cox-2 inhibitors on bone healing is not clear. The purpose of this study is histopathological investigation of a selective Cox-2 inhibitor meloxicam?s effect on bone healing.In our experiment, 64 Wistar Albino male rats were used. We produced defects on left tibias of the rats and divided into four groups, every group included 16 rats. Groups are divided into two subgroups as control and experiment consisting 8 rats. Rats sacrificated on 7, 14, 28 and 42th days. The experimental rats were injected 20mg/kg meloxicam for 7 days. After sacrification left tibias were histopathologically examined under light microscope.As a result we found no statistical differences between control and experiment groups about the effect on bone healing.