Çürüksüz servikal lezyonların farklı materyallerle restorasyonunun klinik performanslarının değerlendirilmesi: İki yıllık in vivo çalışma
Evaluation of clinical performance of treated non-carious cervical lesions with different dental materials: Two year follow up, In vivo study
- Tez No: 304419
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Non-carious cervical lesion, composite, resin-modified glass ionomer, modified USPHS criterias, clinical performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmada; çürüksüz sert doku kayıplarının boyutunda etyolojik faktörün, materyal seçiminde de madde kaybı boyutunun etkinliğinin araştırılması ve farklı restoratif materyallerle yapılan restorasyonların iki yıllık klinik performanslarının modifiye USPHS kriterlerine göre karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gönüllü olduğunu bildiren ve uygun çalışma kriterlerine sahip 32 hastanın genişliği 2,5mm'den büyük, derinliği 1,0mm'den küçük ve 1,0mm'den büyük olan 400 adet çürüksüz servikal lezyonu mikrohibrit kompozit (Herculite XRV), nanohibrit kompozit(Smile) ve reçine-modifiye cam iyonomer siman (FujiLC II) ile restore edilmişlerdir. Restorasyonlar yapımı sırasında bağlayıcı ajan olarak self-ech adeziv olan Clearfil SE Bond kullanılmış, FujiLC II uygulanan lezyonların diğer yarısında ise üretici firma önerisi doğrultusunda dentin conditioner uygulaması yapılmıştır. Restorasyonlar, yapımlarını takip eden birinci haftanın ve birinci, altıncı, 12., 18., 24. ayların sonunda çalışma öncesi kalibre edilmiş ve restorasyon prosedürünü bilmeyen iki dişhekimi tarafından modifiye USPHS kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular Ki-kare ve Fisher's exact testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; lezyon oluşmasına neden olan etyolojik faktörlerden iç kaynaklı eroziv faktörlerin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha derin lezyonlara neden olduğu ve kullanılan tüm materyallerin her iki lezyon derinliğinde de klinik olarak kabul edilebilir düzeyde bir performans gösterdiği tespit edilmiştir. İki yıllık klinik takip süresi sonunda derinliği 1,0mm'den küçük ve 1,0mm'den büyük lezyonlara uygulanan materyaller arasında, restorasyon kaybı, marjinal renkleşme ve marjinal adaptasyon açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir.Tüm materyaller sekonder çürük, kontur, yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi kategorilerinde %100'lük başarı göstermişlerdir.Anahtar Klimeler: Çürüksüz servikal lezyon, kompozit reçine, reçine-modifiye cam iyonomer, modifiye USPHS kriterleri, klinik performans
Özet (Çeviri)
Aim of the study was to investigate clinical performance of different dental restorative materials compared using Modified USPHS criteria and efficiency of etiological factors on non carious cervical lesions. 32 patients volunter and appropriate for the study were enrolled in the study. Two study groups were created-non-carious cervical lesions had more than 2.5mm width and 1,0mm depth and non-carious cervical lesions had more than 2.5mm width and less than 1,0mm.Each of the groups included 200 non-carious cervical lesions.A total of 400 lesions were restored using micro-hybrid (Herculite XRV) and nano-hybrid (Smile) composite with self-etch adhesive (Clearfil SE Bond) and resin-modified glass ionomer which has been used in two different way dentin conditioner and Clearfil SE Bond. Enamel margins were not beveled and no mechanical retentions were placed. The restorations were evaluated at one week and at one, six, 12, 18, 24 months after placement using modified USPHS criteria for retantion loss, marginal discoloration, marginal adaptation, color-matching ability, anatomical form, surface texture and secondary caries. The author assessed the changes in the parameters using Chi-Square test and Fisher?s exact tests.At the end of the clinical follow up, etiologic factors statistically effected lesions dimension and there was no statistically significant difference between two study groups about retention loss, marginal discoloration and marginal adaptation. All study materials showed 100 % success rate for color matching, seconder caries, surface texture, anatomical form. According to the study data all the materials used were clinically suitable for each groups.