Hemşirelik öğrencilerinde bağlanma biçimleri ve internet kullanımı
Attachment styles nursing students and internet use
- Tez No: 304437
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, bağlanma biçimleri, internet kullanımı, Nursing students, attachment styles, internet use
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinde internet kullanımı, internet kullanımını etkileyen faktörler ve problemli internet kullanımı ile bağlanma biçimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli'nde hemşirelik bölümü bulunan üniversitelerde 2008 - 2009 ve 2009 - 2010 öğretim yılında lisans eğitimi almakta olan 987 öğrenci oluşturdu.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak ve uzman görüşü alınarak oluşturulan Bilgi Formu, İnternette Bilişsel Durum Ölçeği (İBDÖ) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri - II (YİYE - II) ile toplandı.Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (yüzdelik, aritmetik ortalama ve standart sapma, minimum - maxsimum), karşılaştırma istatistikleri (t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey HSD, Kruskal Wallis, Benferroni düzeltmeli Mann - Whitney U) ve korelasyon analizlerine yönelik Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı.Araştırmanın sonucunda, hemşirelik öğrencilerinin İBDÖ toplam puan ortalamasının 78,82±34,38 olduğu belirlendi. Hemşirelik öğrencilerinin İBDÖ ve alt grup puan ortalamaları ile eğitim gördüğü sınıf, aile içinde iletişim ve ilişki durumu, internetin haftalık kullanım süresi ve internet kullanım amacına (sohbet etme, oyun oynama, sörf yapma, kumar oynama, pornografi, eğlence, bahis, alış - veriş, film indirme, facebook, arkadaş bulma) göre anlamlı fark olduğu bulundu. Hemşirelik öğrencilerinin haftalık internet kullanım saatleri arttıkça İBDÖ puanlarının arttığı görüldü.Hemşirelik öğrencilerinin %29,8'inin (n=294) korkulu, %28,9'unun (n=285) güvenli, %21,1'inin (n=208) kayıtsız ve %20,2'sinin (n=200) saplantılı bağlanma biçimlerini sergiledikleri belirlendi. Hemşirelik öğrencilerinin bağlanma biçimleri ile yaşamının herhangi bir sürecinde romantik ilişki yaşama ve şu sıralar birisiyle romantik ilişki yaşama durumuna göre ileri düzeyde anlamlı fark olduğu bulundu.Bağlanma biçimleri ile İBDÖ toplam puan ve alt boyut puanları arasında ileri düzeyde anlamlı fark olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The study was conducted using a descriptive research design in order to determine the relationship between internet use, effecting factors, problematic internet use and attachment styles among nursing students.The sample of the study was comprised of 987 students whom were studying in the undergraduate nursing programs of universities in Istanbul during 2008 - 2009 and 2009 - 2010 academic years.The data of the study was collected using an Information Form which was prepared by the researchers according to review of relevant literature and expert opinion, Online Cognition Scale (OCS) and Experiences in Close Relationships Inventory - II (ECR - II).Data analysis was performed using descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation, minimum - maximum), comparative statistics (t test, One Way Analysis of Variance, Tukey HSD, Kruskal Wallis, Mann - Whitney U test with the Benferroni Correction) and correlation analysis (Pearson Correlation Analysis).As a result of the study, the average total OCS score of nursing students determined to be 78.82±34.38. There was a significant difference in OCS and average subscale scores of nursing students according to education year of students, communication and relationship status in the family, internet usage time per week and the purpose of using internet (to chat, play games, surfing, gambling, pornography, entertainment, betting, shopping, downloading movies, facebook, making friends). Nursing students? weekly hours of internet use increased with higher OCS scores.It was determined that 29.8% of nursing students (n=294) exhibited fearful attachment style, while 28.9% (n=285) had secure, 21.1% (n=208) had dismissing and 20.2% (n=200) had preoccupied attachment styles. A significant difference has been found between attachment styles of nursing students and having a romantic relationship in any period of life and having a romantic relationship recently.A highly significiant difference was determined between the attachment styles and total OCS scores and average subscale scores.