Mahkum kadınların yaşam kalitesi ve denge düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of qality of life and balance status of women prisoners
- Tez No: 304477
- Danışmanlar: PROF. DR. Z.CANDAN ALGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Mahkum, WOMAC, SF-36, Denge, Female Offender, WOMAC, SF-36, Balance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Mahkumiyet ve sedanter yaşam kadın mahkumlarda yaşam kalitesi ile kalça-diz eklemleri osteoartrit düzeyinin bozulmasında etkilidir.Amaç: Çalışmanın amacı, kadın mahkumlarla aynı bölgede toplumda yaşayan kadınların yaşam kalitesi, kalça-diz eklemlerinin osteoartriti ve denge düzeyleri açısından karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Aydın ve Nazilli E-Tipi Cezaevlerinde bulunan, çalışmaya gönüllü olarak katılan 54 kadın mahkum grubu ve aynı bölgede yoplumda yaşayan, rastgele seçilen 60 kadın da kontrol grubu olarak alındı. SF-36 ve WOMAC anketleri katılımcılar tarafından dolduruldu. Katılımcılara statik denge değerlendirmesi için `Sharpened-Romberg' ve `Tek-Ayak-Duruş Testleri', dinamik denge değerlendirmesi için de 15-adım düz çizgi üzerinde öne ve geriye tandem yürüme testi uygulandı. Sonuçlar gruplararası karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz SPSS for Windows 15.0 programı kullanılarak yapıldı.Bulgular: Mahkum grubu ve kontrol grubu karşılaştırıldığında mahkum grubunda ayak deformitesinin varlığı, ailede mahkum olması ve sigara kullanımı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunurken (p0.05). Mahkum grubunun tüm yaşam kalitesi ve osteoartrit parametrelerinin kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede kötü olduğu görüldü (p0.05). SF-36 ve WOMAC ölçekleri skorları arasındaki ilişkiye bakıldığında aralarında olumlu yönde, güçlü ve anlamlı bir korelasyon olduğu görüldü (p0.05).Sonuç: Kadın mahkumların yaşam kalitesi ile kalça ve diz eklemlerinde osteoartritik açıdan belirgin bozulmalar görülürken denge düzeylerinde etkilenme olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Conviction and sedantery life style effects quality of life and hip-knee osteoarthritis status on women prisoners.Purpose: The purpose of this study is to compare the women prisoners and community-dwelling womens in terms of quality of life , hip-knee osteoarthritis and balance.Materials and Methods: A sum of 114 women participated in this study. 54 convicted women join the study from Aydın and Nazilli E-type prisons. And 60 women join the study from same region called control group. SF-36 and WOMAC scales are filled by the participants. Sharpened-Rhomberg and One-leg-stance tests applied for static balance. `15-step forward gait test? and `15-step back gait test? on line applied for dynamic balance. The statistic programme package utilized was SPSS 15.0 for Windows.Results: There were significant differences comparison of foot deformity, cigaratte use and prisoners in family (p0.05). As quality of life and osteoarthritis parameters values of two groups were compared, prisoners group?s results were significantly lower than control group?s results (p0.05).Conclusion: Women prisoners?s quality of life and hip-knee osteoarthritis status were high effected from conviction. But balance status no effected.