Peyzaj ekolojisi kapsamında yeşil koridorlar : Haliç Bölgesi
Green ways in extent of landscape ecology : Haliç Region
- Tez No: 304757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HURRİYET ÖĞDÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Çevre Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Environmental Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj, bölge, koridor, matriks, Haliç, yeşil alan, yeşil koridor, ekoloji, Landscape, patch, corridor, matrix, Golden Horn, green field, green way, ecology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde, peyzaj ve peyzaj elemanları olan ?bölge, koridor, matriks elemanları? kapsamında kent içerisindeki atıl kalmış, büyük fiziksel tahribatlara uğramış, birbirinden bağımsız çeşitli uygulamalar sonunda parçalı bir yapıya bürünmüş tarihi geçmişi olan yeşil alanların, yeşil koridorlarla yeniden ekolojik çeşitliliğin arttırılması, düzenlenmesi ve bölgesel bütünlüğünün oluşturulmasında ne kadar etkili olduğu ortaya konulmaya çalışılmış ve bu kapsamda Haliç örneği değerlendirilmiştir.Temel sorun olan bölgenin yeniden bütünleştirilmesi ve eski güzelliğine kavuşturulması için peyzaj kapsamında hangi çalışmaların yapılabileceği ortaya konmuştur. Bu çerçevede bölgenin öncelikle bölgenin tanımı yapılmış, fiziksel, hukuksal ve demografik durumu ve mevcut problemleri araştırılmıştır.Öncelikle Haliç'in tarihi , kültürel ve doğal özellikleri araştırılmıştır. Bölgedeki mevcut yerleşimlerin yeşil alan durumu, sosyal yapısı ve bölgede barındırdıkları mevcut projeler ortaya konmuştur.Sonucunda Haliç kıyısının kendi içerisinde peyzaj elemanları ile entegre edilmesinin yanında hinterlandında bulunan diğer tarihi ve kültürel alanlar ile de kaynaşması ve böylelikle bölgenin yeniden cazibe merkezi haline dönüşmesi savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was attempted to lay down in scope of landscape and landscape elements ?patch, corridor, matrix? plays an important role by the green ways to increase the ecological diversity in the rearrangement of green fields that are left idle within cities and that are physically devastated with a fragmented history due to various practices as well as in the formation of regional integrity. In this context Golden Horn was evaluated.The basic question was that what kind of studies could be undertaken in respect of landscape so that the region can reintegrate and recover its lost beauty. It was necessary first to know the region very well. The physical, legal and demographic state of the region and the current problems had to be known accurately.Accordingly, firstly historical, cultural and natural beauties of Golden Horn were examined. Green field status of current settlements, social structure and current projects in the region were laid down.As a result, it was planned to integrate Golden Horn shores with landscape elements as well as to make it merge with other historical and cultural regions located in the same hinterland and thus to transform the region into a centre of attraction again.