Manisa Sülüklü Göl Emys orbicularis (Linnaeus,1758) (Testudinata:Emydidae) populasyonunun üreme döneminde çeşitli kan parametrelerinin incelenmesi
- Tez No: 304872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİNÇER AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Emys orbicularis, Eritrosit, Eritrosit morfolojisi, Hemoglobin, Hematokrit, Ortalama eritrosit hacmi, Ortalama eritrosit hemoglobini, Ortalama hemoglobin konsantrasyonu, Emys orbicularis, Erythrocyte, Erythrocyte morphology, Hemoglobin, Hematocrit, Mean corpuscular volume, Mean corpuscular hemoglobin, Mean corpuscular hemoglobin concentration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Manisa Sülüklü Göl'de 14 (3 ??, 11 ??) ergin Emys orbicularis'in, üreme öncesi ve üreme sonrası dönemlere bağlı olarak hematolojisi, eritrosit sayısı (ES), lökosit sayısı (LS), hemoglobin miktarı (Hb), hematokrit değeri (HCT), ortalama eritrosit hacmi (OEH), ortalama eritrosit hemoglobini (OEHb), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyon (OEHbK) ve hücre morfolojileri çalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda, 1 mm³ kandaki eritrosit sayısı (ES), 443.178 (227.500 - 560.000); lökosit sayısı (LS), 5.276 (2.800-7.975); hemoglobin miktarı (Hb), 6.10 (2.8-8) g/dl; hematokrit değeri (HCT), 0.2 (0.1- 0.27) L/l; ortalama eritrosit hacmi (OEH), 458.81 (338-541) fl; ortalama eritrosit hemoglobini (OEHb), 140.96 (90-187) pg; ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (OEHbK), 308.24 (246 - 433) g/l olarak bulunmuştur.Çalışmada elde edilen sonuçlar literatürde verilen değerlerle büyük ölçüde benzerdir. Eritrosit sayısı ve bunlarla ilgili parametreler (Hb, OEH, OEHb ve OEHbK) üremeye bağlı olarak bir artış gösterse de, bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hematokrit miktarı ve lökosit sayısında ise dönemler (üreme öncesi ve üreme sonrası) arasında farklılık gözlenmiştir. Hücre morfolojisinde ise küçük farklılıklar gözlense de, bu farklılıklar bireysel varyasyondan kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined hematology of 14 (3 ??, 11 ??) adult Emys orbicularis specimens related to reproductive period in Lake Sülüklü (Manisa). Erythrocyte count, leukocyte count, hemoglobin, hematocrit, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin concentration and cell morphology were examined.In the result of study, in 1 mm³ blood, mean erythrocyte count, 443.178 (227.500 - 560.000); leukocyte count, 5.276 (2.800 - 7.975); hemoglobin, 6,10 (2,8 - 8) g/dl; hematocrit (HCT), 0.2 (0.1 ? 0.27) L/l; mean corpuscular volume (MCV), 458.81 (338 - 541) fl; mean corpuscular hemoglobin (MCHb), 140.96 (90 - 187) pg; mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHbC), 308.24 (246 - 433) g/l were found.The results optained in the study were substantially similar with data given in literature. Eventhough erythrocyte count (EC) and related parameters (Hb, MCV, MCHb and MCHbC) showed an increase depend on reproduction, these increment were not of significance statisticaly. On the other hand differences were observed in HCT and LC count in between pre-reproductive and post-reproductive periods. According to cell morphology, although there are few differences related to periods, this is caused by individual variations.