Zaman skalasında lineer olmayan dinamik denklemlerin simetrik pozitif çözümleri
Symmetric positive solutions of nonlinear dynamic equations on time scales
- Tez No: 304880
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NÜKET AYKUT HAMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Zaman skalası, simetrik pozitif çözüm, dinamik denklem, sabit nokta teoremleri, Time scale, symmetric positive solution, dynamic equation, fixed point theorems
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş bölümü dışında bu tez iki bölümden oluşmaktadır.2.Bölümde; zaman skalası ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir.3.Bölümde; zaman skalası üzerinde tanımlı dördüncü mertebe p-Laplacian sınır değer problemi ele alınmıştır. İlk olarak sınır değer probleminin çözümü incelenmiştir. Daha sonra simetrik pozitif çözümlerin varlığı için yeter koşullar verilmiştir. Son olarak Leray-Schauder sabit nokta teoremi ve Krasnosel'skii sabit nokta teoremi yardımıyla sınır değer probleminin simetrik pozitif çözümlerin varlığı ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Without the introductions, the thesis consists of two chapters.In Chapter 2; basic definitions and theorems are given on time scales.In Chapter 3; fourth-order p-Laplacian boundary value problems have been considered on time scales. Firstly, the solution of the boundary value problem has been examined. Then sufficient conditions for existence symmetric positive solutions are established. Finally, by using Leray-Schauder fixed point theorem and Krasnosel?skii fixed point theorem, the existence of symmetric positive solutions for boundary value problem have been proved.