Maleik anhidrit-akrilik asit kopolimeri ile seramik kompozitinin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation of ceramic composite with maleic anhydride- acrylic acid copolymer and characterization
  1. Tez No: 304913
  2. Yazar: SEMİN BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SATILMIŞ BASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, poli (MA-co-AA), XRD, SEM, kopolimer, maleik anhidrit, akrilik asit, Ceramic, poly (MA-co-AA), XRD, SEM, copolymer, maleic anhydride, acrylic acid
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüz koşullarında malzeme sektöründeki ihtiyaçların artması, daha ucuz ve dayanıklı malzemelere olan ilginin artmasına neden olmuştur. Bu nedenle özellikle son yıllarda kompozit malzeme alanında çalışma eğilimleri artmıştır.Temel olarak kompozit malzeme oluşturmanın amacı, malzemelerin zayıf yönlerinin düzeltilmesi ve onlara daha üstün özellikler kazandırılmasıdır. Kompozit malzemeler, çoğunlukla ileri teknoloji ve bilgi ürünü, katma değeri yüksek ve endüstriyel açıdan önemli malzemelerdir. Kompozit malzemelerde farklı matrisler kullanılmasına rağmen yaklaşık % 90'ı polimer malzemelerden oluşmaktadır. Polimerlerin kullanım alanlarının çeşitlenerek artması, kullanımlarının gerektirdiği mekanik, ısıl ve elektriksel özellikleri sağlayan polimerlerin geli¬ştirilmesi ya da malzemelerin polimer katkı maddeleri ile istenilen özelliklere getirilmesi önem kazanmı¬ş ve bu yönde yapılan çalı-şmalar artmış¬tır.Bu çalışmada vitrifiye seramik üretimi sırasında şekillendirme ve pişirme işlemleri sırasında meydana gelen olumsuzlukların önlenebilmesi için uygun polimerin bulunması amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmalarda altı farklı kopolimer sentezlenmiş ve maleik anhidrit-akrilik asit (MA-AA) kopolimeri çalışmamız için uygun bulunmuştur. Kopolimerin karakterizasyonu için FT-IR, GPC, TGA analizleri yapılmıştır. Kopolimer katılan örneklerin TGA, XRD ve SEM analizleri yapılmıştır. Ayrıca numunelerin kuru dayanımları, pişme dayanımları ve pişme deformasyonlarındaki değişimler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today material sector needs increase, less expensive and durable material that has been caused by multiplying the interest. For this reason, especially in recent years there has been significant progress in the field of composite materials.The purpose of creating a composite material as the basis for fixing the weak aspects of the materials, and yet more great features to them. Composite materials for the most part, advanced technology and high value added information products, and industrial aspects of important materials. Despite the use of composite materials with different matrices, approximately 90% of polymer materials. Increased use of polymers, which are required by mechanical, thermal and electrical properties, or the development of polymer additives with the desired characteristics of the materials to be made in this direction have increased in importance and studies.In this work, vitrified ceramics during cooking and shaping during the production of the negativity is intended to be appropriate to limit in available polymer. In this aim, six different copolymers was synthesized. Maleic anhydride-acrylic acid (MA-AA) copolymer was approved for study. The copolymer was characterized with FT-IR, TGA and GPC analyses. The specimens was analyzed TGA, XRD and SEM. In addition, the clearance their dry and cooking strength and their cooking deformation changes.