Sensitive and quantitative determination of cysteine by surface enhanced Raman spectrometry based on their induced aggregates of gold and silver nanostructures
Altın ve gümüş nanoyapı kümelerine dayanan yüzeyde güçlendirilmiş Raman spektrometrisi ile hassas ve kuantitatif sistein tayini
  1. Tez No: 305036
  2. Yazar: RECEP YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sistein, Altın, Gümüş, Nanoparçacık, Nanoçubuk, YGRS, Cysteine, Gold, Silver, Nanoparticle, Nanorods, SERS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Soy metal nanoyapılarının sentezlenmesi aktif bir araştırma alanıdır ve nanoyapıların şekil ve boyutlarının kontrol edilmesi zor bir konudur. Bu çalışmada, farklı morfolojilerdeki nanoyapılar su ortamında yaş kimya sentez teknikleri kullanılarak hazırlandı. Altın ve gümüş nanoküreler, indirgeyici ve stabilize edici madde trisodyum sitrat ile hazırlandı. Altın nanoçubuklar, askorbik asit, sürfaktant setiltrimetilamonyum bromür (CTAB)'ın , gümüş nitrat ve altın nanoçekirdekler (1.5 nm çap) sayesinde HAuCl4'ün kimyasal indirgenmesiyle sentezlendi. Altın gümüş öz kabuk nanoçubuklar ise CTAB ortamında gümüş atomlarının altın nanoçubukların üzerine eklenmesiyle üretildi.Düzenlenmiş sıralardaki kendiliğinden dizilen ya da yardım ile dizilen nanoçubuklar ya da nanoküreler komşu yalnız nanoparçacıkların optik ve elektronik özelliklerinin örtüşmesiyle meydana gelen kollektif özelliklerinin gerçekleştirilmesine izin verirler. Bu çalışmada sistein molekülü bir bağlayıcı molekül olarak kullanılmıştır. Altın nanoçubuk çözeltisine sistein'in kontrollü eklenmesi altın nanoçubukların iki ucuna tercihli bağlanımına ve altın nanozincir oluşumuna sebep olmuştur. Diğer taraftan altın nanokürelerin kullanımı, sistein moleküllerinin yardımcı hidrojen bağları ile altın nanokümelerin oluşmasına sebep olmuştur.Sistein, tiol grubu içeren bir amino asittir ve sistein eksikliği ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Bu yüzden, sistein tayini önemli bir konudur. Burada biz altın nanoparçacıklarının plazmonlarının örtüşmesinden yararlanarak mikromolar konsantrasyondaki sistein'in nicel tayini için iki farklı strateji sunuyoruz. Bunlardan biri yeni yayınlanmış kolorimetrik yöntem ve diğeri ise YGRS metodudur.
Özet (Çeviri)
The synthesis of noble metal nanostructures are an active research area and controlling the shape and the size is a challenging task. In this study, nanostructures with different morphologies were prepared. Gold and silver nanospheres were produced by reducing and capping agent trisodium citrate. Gold nanorods were synthesized by chemical reduction of HAuCl4 by ascorbic acid in the presence CTAB, AgNO3, and gold nanoseeds and gold silver core shell nanorods were prepared by addition of silver on the surface of gold nanorods in the presence of CTAB.Self-assembly or assisted assembly of nanorods or nanospheres into organized arrays allows the realization of their collective properties that arise from the coupling of the optical and electronic properties of the neighbouring individual nanoparticles. In this study cysteine was used as a linker molecule. The controlled addition of cysteine into the gold nanorod solution resulted in their preferential binding to the two ends of the nanorods and the formation of nanochains.Cysteine is a thiol group containing amino acid and deficiency of cysteine results in serious health problems. Herein we report two strategies for the quantitative determination of micromolar concentrations of cysteine. One of them is a recently published colorimetric method and the other is a novel SERS method.