Muğla ilindeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) ve levrek (Dicentrarchus labrax, L. 1758) işletmelerinin yapısal analizi ve görülen hastalıklar açısından değerlendirilmesi.
Structural analysis and evaluation of diseases in some rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) and sea bass (Dicentrarchus labrax, L. 1758) farms in the Muğla province.
- Tez No: 305207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN ULUKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Muğla, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W. 1792), Deniz levreği (Dicentrarchus labrax, L. 1758), Yapısal Analiz, Hastalık, Mugla, Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1792), European Sea Bass (Dicentrarchus labrax, L. 1758), Structural Analysis, Diseases
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma da, Muğla ili içerisinde yer alan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) ve levrek (Dicentrarchus labrax, L. 1758) yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizleri ve görülen hastalıklar açısından değerlendirilmeleri gerçekleştirilmiştir. Toplam 136 balık yetiştiriciliği yapan isletme ziyaret edilmiş ve yüz yüze anket uygulanmış ve durumları değerlendirilmiştir. Muğla ilinde yer alan 12 ilçenin 9' unda su ürünleri yetiştiriciliğinin yapılmakta olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği, toprak havuzlarda ve ağ kafeslerde levrek yetiştiriciliği yapan işletmeler olmak üzere toplam üç bölümden oluşmaktadır. 2011 yılı verilerine göre üretimdeki projeli gökkuşağı alabalığı işletmelerinin 75, toprak havuzlarda levrek yetiştiriciliği yapan işletmelerin 135 ve ağ kafeslerde levrek yetiştiriciliği yapan işletmelerin ise 90 adet olduğu tespit edilmiştir. Bunlar içerisinde yer alan toplam 40 adet gökkuşağı alabalığı, 55 adet toprak havuz ve 41 adet ağ kafeslerde levrek yetiştiriciliği yapan işletmeler değerlendirilmiştir. Sonuçlara bakıldığında, Muğla ilinde gökkuşağı alabalığı işletmelerinin yetiştiriciliği genellikle beton havuzlarda gerçekleştirdiği, 2006 yılından itibaren ise Bereket baraj gölünde ağ kafeslerde de gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin yapılmakta olduğu belirlenmiştir. Havuzlarda yapılan gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde su kaynağı olarak bölgede mevcut akarsulardan yararlanıldığı saptanmıştır. Toprak havuzlarda levrek yetiştiriciliğinde su kaynağı olarak yeraltı sularının kullanılmakta olduğu tespit edilmiştir. Toprak havuzlarda levrek yetiştiriciliği yapan işletmelerin genellikle aile işletmesi şeklinde faaliyet göstermekte oldukları saptanmıştır. Gökkuşağı alabalıklarında Kok Enfeksiyonları ve Yersiniosis gibi bakteriyel hastalıkların bölgede yaygın görüldüğü tespit edilmiştir. Toprak havuzlarda yetiştiriciliği yapılan levrek balıklarında Oodiniosis ve Trichodiniosis gibi paraziter hastalıkların, ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan levrek balıklarında ise Vibriosis ve Pasteurellosis gibi bakteriyel hastalıkların daha yüksek oranda görüldüğü ancak paraziter hastalıklarında mevcut olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the structural analysis and evaluation of fish diseases in some rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) and sea bass (Dicentrarchus labrax, L. 1758) farms were evaluated in Muğla province. Total 136 fish farms were visited and interviewed with their owner face to face and data were collected in order to determine present condition of fish farms and their problems. In total, nine of twelve counties in the province of Mugla had been found to be fish farming. This research consisted of three chapters which include three different farm types which were cages, concrete ponds and soil ponds systems and also two different fish species which were rainbow trout and sea bass. According to data in 2011; the region contain 75 rainbow trout farms, in total 135 soil pond farms for sea bass aquaculture and 90 farms in net cage system in Aegean sea for sea bass in Muğla Province. 40 farms out of 75 rainbow trout farms, 55 out of 135 soil ponds and 41 out of 90 net cage farms were evaluated. According to our results, rainbow trout farms in the Mugla region mostly had been build in concrete ponds, but only two farms in Bereket dam lake had been continued culture of rainbow trout in net cages since 2006. Also, water in rainbow trout farms have been taken from the closest river, creek or stream in the region. In the soil ponds of sea bass farming, water have been taken from underground water sources by drilling in different levels. The sea bass farming in soil ponds mostly consist of family business type. In rainbow trout farming Coccus infections and Yesiniosis were most common diseases in the region. Mostly, Oodiniosis and Trichodiniosis parasitic diseases were determined in soil ponds of European sea bass farming although, Vibriosis and Pasteurellosis bacterial diseases had seen more and also some parasites had been found common in net cage farms of European sea bass in marine environment.