Comparing cointegration test ın presence of structural breaks
Yapısal kırılmanın varlığı durumunda eşbütünleşme testlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 305238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN FİRUZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme, Birim Kök, Yapısal Kırılma, Engle- Granger Testi, Gregory-Hansen Testi
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Bölümü
- Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Eşbütünleşme analizi, birden fazla seri arasında uzun dönemli doğrusal bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak için geliştirilmiş bir yöntemdir. Zaman serilerinin veri üretim süreçlerinde, politika değişikliği, finansal krizler, doğal afetler gibi birçok nedenden dolayı yapısal değişimler meydana gelebilmektedirZaman serisi analizlerinde yapısal kırılmaların analize dahil edilmemesi birim kök ve eşbütünleşme testlerinin sonuçlarının hatalı çıkmasına neden olabilmektedir. Bu sonuçlar ise kullanılan testin gücünü azaltmaktadır. Yaygın kullanılan Dickey-Fuller birim kök testi, Engle- Granger ve Johansen Eşbütünleşme testleri kırılmaları dikkate almadan birim kökü ve uzun dönemli ilişkiyi araştırdıkları için sonuçları hatalı olabilmektedir.Çalışmada bu sorunun giderilebilmesi için geliştirilmiş Zivot and Andrews, Perron (1989) birim kök testleri ile Gregory- Hansen (G-H) eşbütünleşme testi hakkında bilgi verilmiştir. Yapısal kırılmaları dikkate almayan Engle- Granger (E-G) testi ile yapısal kırılmaları dikkate alarak uzun dönemli ilişkiyi araştıran Gregory- Hansen testlerinin karşılaştırılması yapılmıştır.Bu karşılaştırma için Monte-Carlo simulasyonu ile MATLAB (R2009a) programı kullanılarak veri üretimi yapılmıştır. Eşbütünleşme testleri için üretilen her bir veri çifti 10000 kez tekrarlanarak her iki test için de sonuçlar elde edilmiş ve tablolarla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cointegration analysis is a method developed for revealing whether there is a long term linear relation between more than one time series. Structural breaks may occur in the data generating processes of the time series due to reasons such as policy change, financial crisis and natural disasters.Not including the structural breaks into the analysis, in time series analysis, may cause the unit root and cointegration tests to give incorrect results. These results decrease the power of the test used. The widely used Dickey-Fuller unit root test and Engle-Granger and Johansen Cointegration tests may have erroneous results since they investigate the unit root and long term relation without considering structural breaks.The study gives brief information on the Zivot and Andrews and Perron (1989) unit root tests and Gregory-Hansen (G-H) cointegration test, which have been developed to avoid the incorrect results. A comparison of Engle-Granger (E-G) test, which investigates long term relations without taking structural breaks into consideration, and Gregory-Hansen test, which does the same taking the breaks into consideration, is conducted.For this comparison the data generating process was conducted by Monte-Carlo simulation using the MATLAB (R2009a) software. Each data pair, produced for the cointegration tests, were repeated 10000 times and results for both tests were obtained and presented in tables.Keywords : Cointegration, Unit Root, Structural Break, Engle- Granger Test, Gregory-Hansen Test