Kırklareli lüleburgaz bölgesinde adli entomolojide kullanılan diptera türlerinin tayini
Identification of diptera species that used in forensic entomology in lüleburgaz-kirklareli region
  1. Tez No: 305435
  2. Yazar: GONCA YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT KUBANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Forensic Medicine, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli entomoloji, Diptera, Calliphoridae, Sarcophagidae, Muscidae, Süksesyon, Forensic entomology, Diptera, Calliphoridae, Sarcophagidae, Muscidae, Succesion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma kapsamında daha önce adli entomoloji açısından değerlendirilmemiş olan Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesinde adli entomolojik açıdan önemi olan Diptera türlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 2010 yılının 1 Nisan tarihinde başlatılan çalışma, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında devam etmiştir. Çalışma alanına deney ve kontrol düzeneği kurulmuş, günlük sıcaklık ve nem miktarları ölçülmüş, Diptera türlerinin bıraktığı yumurtalar, gelişen larvalar, pupalar ve yumurta bırakmak üzere gelen erişkin dipteralar toplanmıştır. Toplanan yumurta, larva ve pupa örnekleri laboratuvar ortamında geliştirilip incelenmiş ve adli entomoloji açısından en önemli üç familya olarak kabul edilen Calliphoridae, Muscidae ve Sarcophagidae ailelerine ait bireylerin bölgenin Adli Entomoloji faunasının içerisinde yer aldığı belirlenmiştir.. Daha sonra tür tayinleri yapılan örneklerin 25ºC ve %60 nem miktarı altındaki gelişim süreleri belirlenmiştir. Çalışmamızda belirlenen üç familyadan; Calliphoridae familyasından Calliphora vicina ve Lucilia sericata, Mucscidae familyasından Muscina stabulans ve Musca domestica, Sarcophagidae familyasından Wolhfahritia magnifica olmak üzere toplamda beş tür tespit edilmiştir. Adli entomolojide önemli bir veri olan ADH (Accumulated Degree Hour) ile türlerin süksesyondaki sıraları ve geliş zamanları belirlenmiştir. Tayin edilen bireyler ekolojik ve biyolojik yönden araştırılmış, maruz kaldıkları sıcaklık ve nem miktarlarının değerlerine göre gelişim ve davranışları gözlenmiş, gelişimlerinde düşük ve yüksek sıcaklık değerlerinin yumurta bırakmalarına etki ettiği gibi, larvaların ve pupaların gelişimine de olumsuz etkilerinin olduğu görülmüştür. L. sericata larvaları laboratuvar ortamında sabit sıcaklık ve nem miktarı altında beslenme davranışları yönünden incelenmiş ve tek bir L. sericata larvasının tüketebilceği besin miktarı belirlenmiştir. Kırklareli iline bağlı Lüleburgaz ilçesi, çalışmamızla birlikte adli entomolojik olarak ilk kez gözlenmiş olup, bölgenin iklimi, konumu, kentsel ve kırsal alanları birlikte değerlendirilerek adli entomolojide önemli olan Diptera faunasının süksesyonu belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın ülkemiz için oluşturulması hedeflenen adli entomolojide kullanılan Diptera faunası kayıtlarına katkıda bulunması ve benzeri çalışmalarla birlikte yapılan araştırmalara yardımcı olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to identify diptera species of relevance in forensic entomology in Lüleburgaz town located in Kırklareli province, not evaluated for forensic entomology before. The study started in 1st of April in 2010 and continued in May, June, July, August and September. Trial and control devices were set up in the study area; temperature and humidity were measured daily; eggs left by diptera species, developing maggots, pupas and the adults that came to leave eggs to the trial device were all collected. The collected egg, maggot and pupa samples grown under laboratory conditions were investigated. Individuals belonging to the most important three families relevant in forensic entomology, Calliphoridae, Muscidae and Sarcophagidae, were in the region?s forensic entomology fauna. Afterwards, we investigated the duration of development of the identified samples under 25°C temperature and 60% humidity. Of the three families observed in our study, Calliphora vicina and Lucilia sericata belonging to Calliphoridae, Muscina stabulans and Musca domestica belonging to Mucscidae, Wolhfahritia magnifica belonging to Sarcophagidae, five species in total were identified. Sequence of species in succession and the arrival times were determined by using ADH, a method important in forensic science. The identified individuals were ecologically and biologically analyzed; their development and behavior under varying temperature and humidity were also observed; low and high temperatures had a negative effect on oviposition as well as on development of maggots and pupas Identified maggots of L. sericata were analyzed with respect to their nutritional behaviors and constant temperature and humidity in laboratory conditions and the amount of nutrient that the one L. sericata maggot can consume was determined.This was the first study of forensic entomology to determine the succession of Diptera fauna with respect to climate in urban and rural locales of Lüleburgaz town, located in Kırklareli province. This study contributes to the developing inventory of a nationwide Diptera fauna record.