Vehicle routing problem in cross docks with shift-based time constraints on products
Ürünler üzerindeki vardiya bazlı zaman kısıtları ile çapraz sevkiyat depolarında araç rotalama problemi
  1. Tez No: 305697
  2. Yazar: MENEKŞE KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SEPİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç rotalama problemi, ürünler üzerinde vardiya bazlı zaman kısıtları, çapraz sevkiyat depoları, değişken komşu arama, tavlama benzetimi, Vehicle routing problem, shift-based time constraints on products, cross docks, variable neighborhood search, simulated annealing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, kapasiteli araçlarla vardiya bazlı zaman kısıtları ile araç rotalama problemi değerlendirilmiştir. Çalışma çapraz sevkiyat deposundaki bir uygulamadan gelmektedir. İncelenen çapraz sevkiyat deposunun, müşterisinin üretim hattını direkt olarak beslediği varsayılmıştır. Müşteri sadece gerekli zamanlarda gerekli miktarları üretmeyi gerektiren tam zamanında üretim sistemine sahiptir. Bu, farklı tedarikçilerden toplanan parçaların/ürünlerin, müşteriye her bir üretim vardiyasının başlangıcında gelmesini gerektirmektedir. Vardiya zamanları, tedarikçilerden toplanacak ve her bir vardiyada kullanılacak ürünler için son teslim tarihlerini oluşturmaktadır. Bu durumda, toplama problemi vardiya bazlı zaman kısıtları ile kapasiteli araç rotalama problemi olarak görülebilir. Toplama probleminin amacı rotalama maliyetlerini en aza indirmektir. Bu amacın başarılmasında, bir araç tedarikçiye ulaştığında hangi vardiya(ların) ürünlerinin alınması gerektiğine karar verilmesi gerekmektedir. Problemin çözümü için bir matematiksel model formüle edilmiştir. Ele alınan problem NP-Zor olduğu için, değişken komşu arama ve tavlama benzetimine dayanan meta-sezgisel çözüm yöntemleri de önerilmiştir. Sayısal deneyler literatürdeki kapasiteli araç rotalama örneklerinden uyarlanan problem seti üzerinde yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the capacitated vehicle routing problem with shift based time constraints is taken into consideration. The study stemmed from an application in a cross dock. The considered cross dock is assumed to feed directly the production lines of its customer. The customer has a just-in-time production system that requires producing only in necessary quantities at the necessary times. This necessitates the arrival of the parts/products collected from different suppliers at the customer at the beginning of each shift of production. The shift times constitute deadlines for the products to be collected from the suppliers and used in each shift. The collection problem then can be seen as the capacitated vehicle routing problem with shift based time constraints. The objective of the collection problem is to minimize the routing costs. For the accomplishment of this objective it is required to decide on products of which shift(s) should be taken from a supplier when a vehicle arrives at that supplier. For the solution of the problem a mathematical model is formulated. Since the dealt problem is NP-Hard, meta-heuristic solution approaches based on variable neighborhood search and simulated annealing are proposed. Computational experimentation is conducted on the test problems which are tailored from the capacitated vehicle routing instances from the literature.