The practice of counting prayers: Use of tespih and zikirmatik in everyday life in Turkey
Dua sayma pratiği: Türkiye?de günlük hayatta tespih ve zikirmatik kullanımı
- Tez No: 305707
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. FİGEN ISİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Sosyoloji, Anthropology, Industrial Design, Sociology
- Anahtar Kelimeler: ibadet için kullanılan nesneler, nesne kullanımı, dua pratikleri, duasayma, tespih, zikirmatik, Islami tarikatlarda gündelik ibadet pratikleri ve günlük yaşam, gündelik hayatın organizasyonu, dua etme pratiğinin maddi kültrü, objects for worshipping, use of objects, prayer practices, counting prayers, prayer beads, tespih, zikirmatik, some daily Islamic tarika practices and daily life, organization of daily life, material culture of prayer practices
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma tespih ve tespihle birlikte veya tespihe ek olarak kullanılan mekanik ve dijitalsayma gereçlerinin kullanımı üzerinden, ürünlerin gündelik hayatın organize edilmesindekirolünü ve önemini incelemektedir. Bu amaçla maddi kültür yaklaşımı ve pratik teorisibenimsenerek nesnelerin gündelik hayatta kullanımı üzerine genel bir teorik çerçeve vedaha özel olarak da Türkiye bağlamında İslam ve gündelik dua pratikleri üzerin bir teorikçerçeve oluşturuldu. Bu teorik yapıya bağlı olarak, gündelik pratiklerinde tespih ve saymagereçleri kullanan dindar insanlarla yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapıldı. Aynı zamandabu kesimin gündelik hayatı ve nesneleri kullanma yolları üzerine gözlemler yapıldı. Sonuçolarak, gündelik hayatın pratik ve sosyal organizasyonunda nesnelerin neden ve nasılkullanıldığına dair derinlemesine bir anlayış sağlandı. Sonuç olarak, İslam'a dayalı gündelikhayat pratiklerinin organizasyonunda ve gündelik hayatın sosyo-kültürel ve politikdinamikleri üzerinden kimlik soylemi bağlamında nesnelerin hangi şekillerde kullanıldığı,uyarlandığı ve adapte edildiği gösterildi. Ayrıca, bu nesnelerin pratikleri değiştirme,dönüştürme ve üretme yolları, bir yandan da bu pratiklerin nesneleri nasıl değiştirdiğiincelendi.
Özet (Çeviri)
This study explores the ways in which objects are used in the organization of daily life, byspecifically focusing on the use of prayer beads and their mechanical and digital variations.For this purpose, a framework based on material culture and practice theory is employedto understand how Islam informs and guides the organization and the conduct of daily lifearound the pervasive prayer practices, the ways objects are used for these purposes andhow practices and products co-evolve by influencing each other. Fieldwork with devoutMuslims, who are using prayer beads together with mechanical and digital counters fortheir daily praying practices, is conducted by employing ethnomethodology. Findings onthe ways in which objects are used, utilized, appropriated and adopted within the socio-cultural and political dynamics of Islam in Turkey are analysed regarding the social andpractical aspects of daily life such as the organization of daily life and daily practices, thecore issues shaping these practices, thus objects, how identity discourse reflected on/bythe use of objects and the ensemble of products that is orchestrated for a meaningfulorganization of daily life around prayer practices.