Adana ili havutlu bölgesinde 15-49 yaş kadınlardaki depresif belirtilerin sıklığı ve etkileyen faktörler
Prevalence of depressive symptoms in women between ages 15-49 in the province of Adana havutlu and effecting factors
- Tez No: 306000
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: 15-49 yaş kadın, depresif belirtiler, etkili faktörler, Women aged 15-49, depressive symptoms and effective factors
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Adana ili Havutlu bölgesinde yaşayan 15-49 yaş kadınlarda depresif belirti sıklıklarını, kadınların depresif semptom görülme durumları ile sosyodemografik, sosyoekonomik ve sosyokültürel özellikleri arasındaki ilişkileri belirlemektir.Gereç Yöntem: Bu çalışma Havutlu Aile Sağlığı Merkezi bölgesi içinde 15-49 yaş kadınlarda depresif belirti sıklığı ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlanmış kesitsel tanımlayıcı bir araştırmadır. Çalışma, basit rastgele yöntemi ile 01.06.2010- 30.12.2010 tarihleri arasında ETF'lerden seçilen 403 kadına araştırmacı tarafından yüz yüze, sosyodemografik, sosyoekonomik ve yaşam olaylarını içeren anket formu ve Beck depresyon ölçeği ile uygulandı.Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların %30,3'ü anlamlı depresif belirtiler gösteriyordu. Bu çalışmanın sonuçlarına göre depresif belirtilerin görülmesi ile sosyodemografik, sosyoekonomik, sosyokültürel özellikler ve depresyona ait risk faktörleri arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Depresif belirti göstermede kikare analizinde anlamlı ilişki bulunan değişkenler lojistik regresyon modeli ile incelendiğinde; fiziksel şiddete maruziyet, anne baba baskısı görme, anne baba ilgisizliği, bakmak zorunda olduğu kronik hasta varlığı, medeni durumun dul ve boşanmış olması, eşiyle cinsellik dışı ilişkisinin kötü olması depresif belirti düzeyini arttıran anlamlı bağımsız değişkenler olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre eğitim düzeyinin ve sosyoekonomik düzeyin düşük olması, sosyo kültürel etkinliklere katılımın az olması, aile ve evlilik ilişkilerinin sorunlu olması, kadınlarda depresif belirtilerin artmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to determine the frequency of depressive symptoms and also was to determine relationships among characteristics of socio-demographic, socioeconomic and socio-cultural with symptoms of depression in women aged 15-49 living in the province of Adana Havutlu.Materials and Methods: This study was planned to determine the factors affecting the frequency of depressive symptoms in women 15-49 years of age at Havutlu Family Health Center. This study was cross-sectional, descriptive study. Study was performed face to face by the researcher with a simple method of randomly in 403 women selected from ETF. Beck Depression Inventory and questionnaire including socio-demographic and socio-economic, life events was applied to participants between 06.01.2010-12.30.2010.Results: The proportion of women indicating significant depressive symptoms was 30.3 % in this study. Chi-square analysis of variables that significantly correlated with depressive symptoms were evaluated with logistic regression model. Physical violence, pressure and lack of interest of parents in adolescence, chronic patient care requirement, being widowed or divorced, non-sexual relationship with her husband to be bad that increase the level of depressive symptoms was determined to be significant independent variables.Conclusion: According to the results of this study, low education and socio-economic level, less participation in social and cultural activities, family and marital relations to be problematic leads to an increase in depressive symptoms in women.