Kronik viral hepatit C hastalarında serum hepatosit büyüme faktörü düzeylerinin değerlendirilmesi
Determining the levels of serum hepatocyte growth factor in chronic viral hepatitis C patients
- Tez No: 306046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİ ATASEVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Hepatosit büyüme faktörü, kronik hepatit C, pegileinterferon, enzim ilintili immün test (ELISA), Hepatocyte growth factor, chronic hepatitis C, pegileinterferon, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hepatosit büyüme faktörü (HGF), ana kaynağı karaciğerdeki stellat hücreler olan çok fonksiyonlu bir sitokindir. HGF, doku büyümesi ve yenilenmesinde, yara iyileşmesinde, tümör progresyonunda önemli rol oynar. Bu çalışmanın amacı; Kronik viral hepatit C (KHC) hastalarında serum HGF düzeylerini ölçmek ve serum HGF düzeyleri ile histolojik karaciğer bulguları ve serumda bulunan hepatit C virüsü ile ilişkili belirteçler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ayrıca, KHC'de pegileinterferon (PEG-IFN) tedavisinin serum HGF düzeyleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Karaciğer biyopsisi ile KHC tanısı konmuş ve sonrasında PEG-IFN ve ribavirin tedavisi alan hastaların dosyaları tarandı ve çalışmaya 43 KHC hastası ile 28 sağlıklı birey dahil edildi. 43 KHC hastasından tedavi öncesi dönemde, 24 hafta tedavi gören hastaların içerisinden randomize olarak seçilmiş 15 hastadan tedavi sonrası dönemde ve 28 sağlıklı bireyden serum örnekleri elde edildi. Serum örnekleri HGF düzeylerinin ölçümüne kadar -80 oC'de saklandı. Serum HGF düzeyleri enzim ilintili immün test (ELİSA) kiti kullanılarak ölçüldü (pg/ml). HGF, KHC hastalarında anlamlı ölçüde yüksek bulundu. HGF düzeylerinde PEG-IFN sonrasında düşme bulundu. Tüm hastalarda HGF düzeyleri fibrozis evresi ile ilişkili bulundu. Serum HGF seviyelerinin ölçülmesi intrahepatik enflamatuar reaksiyon ve fibrozisin derecesini tahmin etmede faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Hepatocyte growth factor (HGF) is a multi-functional cytokine whose major source in the liver are stellate cells. HGF plays an important role in tissue growth and regeneration, wound healing and tumour progression. The purpose of this study is to determine the serum HGF levels and assess the relationship between serum HGF levels and histological findings in the liver and hepatitis C virus related serum markers in chronic hepatitis C (CHC) patients. The effects of pegileinterferon (PEG-IFN) treatment in CHC on the serum HGF levels was also investigated. This was a retrospective study. The history of patients who were diagnosed with a liver biopsy and then treated with PEG-IFN and ribavirine were examined. 43 CHC patients and 28 healthy individuals were included in the study. From the CHC patients, 15 were selected randomly and treated for 24 weeks. Serum samples were taken pre- and post-treatment from patients and healthy controls and stored at -80°C. HGF serum levels were determined using the ELISA kit (pg/ml). HGF was found higher in CHC patients when compared with the control group. A decrease in the HGF levels was observed following the PEG-IFN treatment. A correlation between the HGF levels and the fibrosis stages was observed in all of the patients. Serum HGF levels may be useful in predicting the levels of intrahepatic inflammation and fibrosis.