Sivas il merkezinde erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun yaygınlığı ve eşlik eden eksen ı-eksen ıı tanıları
Prevalance of adult adhd in sivas city centre and comorbid axis ı-ıı diagnoses
- Tez No: 306047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER KAVAKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, yaygınlık, eş tanı, attention deficit hyperactivity disorder, prevalence, comorbidity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sivas il merkezindeki erişkin DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) yaygınlığını tespit etmek, bozukluğu olanların sosyodemografik özelliklerini ve eşlik eden eksen-I ve eksen-II tanı sıklığını saptamaktır. Çalışmada 18?44 yaş aralığındaki 901 kişiye ASRS (Adult ADHD Self Report Scale) uygulanarak kesme puanının üzerinde puan alan 34 kişiden, klinik görüşmeyi kabul eden 28 kişiye MINI Plus 5.0.0'ın (Mini- International Neuropsychiatric Interview) Çocukluk ve Yetişkinlik Dikkat Yetersizliği ve Aşırı Hareketlilik modülü uygulanmıştır. Erişkin DEHB tanısı konulan bireylere eşlik eden eksen-I ve eksen-II tanılarını saptamak amacıyla SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis-I Disorders) ve SCID-II (Structured Clinical Interview for DSM-III-R Personamy Disorders) uygulanmıştır. ASRS ile yapılan tarama sonucunda erişkin DEHB yaygınlığı % 3,8 iken, yapılandırılmış klinik görüşme ile bu oran %2,7'ye düşmüştür. Erişkin DEHB tanısı kadınlarda (%83,3) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha sık bulunmuştur. Çalışmada erişkin DEHB tanısı konulanların konulmayanlara göre anlamlı olarak daha fazla oranda çalışmadığı, daha sık iş değiştirdikleri, orta düzeyde gelire sahip oldukları, intihar girişimlerinin daha fazla olduğu, daha fazla sayıda sigara içtikleri, kendilerinde ve ailelerinde psikiyatrik tanıların daha fazla olduğu, daha fazla psikiyatrik yardım aradıkları ve aldıkları saptanmıştır. Hastaların %83'ünde (20/24) eşlik eden eksen-I tanısı saptanmıştır. En sık konulan eş tanılar, her biri %20,8 oranıyla olmak üzere obsesif kompulsif bozukluk, majör depresyon, distimik bozukluk olmuştur. Hastaların %33,3'ünde herhangi bir eksen-II tanısı saptanmamıştır. En sık her biri %25 oranında obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, pasif agresif kişilik bozukluğu tanıları bulunmuştur.Sonuç olarak DEHB, erişkin dönemde de devam eden bir bozukluktur. Erişkin DEHB'nin yaygınlığı ve çok sayıda başka psikiyatrik bozuklukla birlikteliği, klinikte görülen özellikle tedaviye cevap vermeyen psikiyatrik bozukluklar için eş tanı olarak düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the adult ADHD prevalence in Sivas city center, to identify sociodemographic characteristics and comorbid axis I and axis II diagnoses in adults with ADHD.ASRS was administered to 901 subjects between 18?44 years of age and Childhood and Adulthood Attention Deficit and Hyperactivity module of MINI Plus 5.0.0 was administered to 28 out of 34 subjects who were above cutoff on ASRS and who accepted clinical interview. SCID I and SCID II were used to evaluate comorbid axis I and axis II diagnoses in subjects with ADHD. Screening with ASRS revealed a prevalence rate of 3,8% which dropped to 2,7% with the structured clinical interview. Adult ADHD was found to be higher (83,3%) in women in this sample which was statistically significant. Subjects with ADHD had lower employment status, more frequent job changes, medium level of income, more suicide attempts, more cigarette consumption, more psychiatric diagnoses on behalf of themselves and in their parents and more reported psychiatric need when compared to subjects without ADHD. Eighty-three percent of the subjects with ADHD (N=20) had comorbid axis I diagnoses. Most common comorbid diagnoses were obsessive compulsive disorder, major depression and dysthymic disorder, each of which were 20,8%. 33,3% of the patients didn?t have any axis II diagnoses. Most common axis II diagnoses were obsessive compulsive personality disorder (25%) and passive aggressive personality disorder (25%).In conclusion, the main clinical implication of this study is that ADHD is a persistent diagnosis in adulthood. Given the high prevalence of adult ADHD and its high comorbidity with other psychiatric disorders, ADHD should be considered as a possible comorbid diagnosis for many patients in adult psychiatry clinics, especially for those who show continued impairment despite appropriate treatment for the primary disorder.